‘G8 doen zelf niet wat ze van anderen eisen’

27-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

’De wijdverspreide klacht dat de G8 zowel ondemocratisch als overheersend is komt fundamenteel van hun vraag aan anderen te doen wat zijzelf niet willen of niet kunnen doen,’ stelt deze ‘schaduw-G8’ in een rapport.

De groep bestaat uit 20 deskundigen. Daaronder de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Nationale Reserve), Paul Volcker, en voormalig EU-commissaris Leon Brittan.

Als de rijkste landen van de wereld ‘zedenpreken’ wat andere landen moeten doen, maar vervolgens zelf niet hun eigen land op orde hebben, kampen ze met een ‘legitimiteitscrisis’. Dat ondermijnt de samenwerking tussen de G8-landen en de rest van de wereld, zoals in de strijd tegen het terrorisme.

Alle tarieven afschaffen

De schaduw-G8 adviseert Washington af te zien van de grootse belastingverlaging waar president Bush zich hard voor maakt. Dat leidt tot een enorm Amerikaans begrotingstekort en daarin schuilen grote gevaren voor de economie. Europa wordt onder andere gevraagd zijn arbeidsmarkt en pensioenstelsel te hervormen.

Maar het beste dat de G8-leiders zouden kunnen afspreken in Evian is de afschaffing van al hun tarieven op industriële goederen in de komende 10 tot 15 jaar. Dat zou de wereldhandel een enorme stimulans geven, aldus de 20.

De G8-leiders worden ook opgeroepen meer noodvoorraden olie aan te leggen en er bij de Verenigde Staten op aan te dringen actiever op te treden tegen klimaatveranderingen. Maar de experts voegen eraan toe dat het zinloos en contraproductief is te suggereren dat de VS zich alsnog aansluiten bij het Kyoto protocol.

Oorlog in Irak

Verder adviseert de groep de leiders hun meningsverschillen naar aanleiding van de oorlog in Irak opzij te zetten en gezamenlijk de economische en veiligheidsproblemen aan te pakken.

De G8 bestaat uit de leiders van de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Duitsland, Canada, Groot-Brittannië, Italië en Rusland. De deskundigen in de schaduw-G8 begonnen drie jaar geleden met het geven van adviezen aan de G8-leiders.

Rapport van de Schaduw-G8

Reacties