Fraude en corruptie kosten Wereldbank tot 130 miljard dollar

14-05-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Lugar kwam met de bedragen tijdens een hoorzitting in de Senaat over ontwikkelingshulp. Een commissie die door hem is opgericht, heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de doelmatigheid van geld dat aan ontwikkelingsprojecten is besteed. De onderzoekers hebben ook de maatregelen die ontwikkelingsorganisaties zelf hebben getroffen tegen corruptie, onder de loep genomen.

Sinds haar oprichting in 1946 heeft de Wereldbank 525 miljard dollar verstrekt aan leningen. Geschat wordt dat 5 tot 25 procent hiervan in verkeerde handen is gevallen. Bovendien zou de Wereldbank ‘heel vaak passief’ hebben meegewerkt aan het wegsluizen van het geld, zo citeerde de senator tegenover het persbureau AP een ontwikkelingsdeskundige.

De VS geven jaarlijks meer dan een miljard aan internationale financiële instellingen als de Wereldbank, het IMF of de Inter-Amerikaanse Development Bank (IDB). De meerderheid daarvan gaat naar een speciaal programma, waarbij ontwikkelingslanden tegen lage rentes leningen kunnen afsluiten.

Dam

De commissie Lugar constateerde onder meer corruptie bij de bouw van Yacyreta Dam op de grens van Argentinië met Paraguay. De kosten van dit project waren bij het begin in 1973 geraamd op twee miljard dollar. Nu kampt de dam met een schuld van 10 miljard dollar – en de bouw is nog niet voltooid. Volgens Lugar is waarschijnlijk nog eens 800 miljoen dollar nodig om de dam af te bouwen. Tot dan drukt de schuld op de regeringen van Argentinië en Paraguay.

Zwarte lijst

In een reactie zei een woordvoerder van de Wereldbank dat de genoemde bedragen nergens op zijn gebaseerd. De bank zelf heeft geen schattingen gemaakt van de omvang van de corruptie.

Volgens de woordvoerder is de Wereldbank zich bewust van het probleem en wordt inmiddels een duidelijk corruptiebestrijdingsbeleid gevoerd. Zo publiceert de instelling onder meer een ‘zwarte lijst’ van zo’n 180 bedrijven en individuen, met wie de Wereldbank geen zaken meer wil doen op grond van slechte ervaringen. Sinds maart 2003 zouden bovendien 18 zaken van fraude of corruptie door de anti-corruptie-eenheid van de bank zijn aangebracht bij de Amerikaanse justitie.

color=red>

Wereldbank

Reacties