Frankrijk zwaait met veto op WTO-top

12-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Strijdpunt is de tekst waarin gesproken wordt over een vermindering, met het uitzicht op eliminatie van alle vormen van exportsubsidies.

Minister François Huwart van Buitenlandse Handel zei de tekst die er nu ligt ’onacceptabel’ te vinden. Huwart noemde de kwestie een breekpunt in de onderhandelingen. Frankrijk staat geïsoleerd in de besprekingen over landbouw.

Het Franse machtswoord op landbouw verlamt de pogingen van 142 handelsministers om in Qatar een agenda vaststellen voor verdere liberalisering van de wereldhandel. Het wereldhandelsoverleg duurt nog tot en met dinsdag.

Minister Huwart liet zondag blijken het hard te willen spelen. Hij wilde niets weten van een gezamenlijk Europees standpunt. De Europese Unie (EU) bestaat uit vijftien landen en Frankrijk is daar een van, zo verklaarde hij geërgerd.

De Franse irritatie is vooral groot omdat bij landbouw in tegenstelling tot andere onderwerpen al wordt gesproken over een eindresultaat van een nieuwe handelsronde. Huwart vindt dit ‘kortzichtig’. ‘Er behoort geen speciale behandeling te zijn voor landbouw.'

Huwart viel bovendien uit naar de Verenigde Staten, die weliswaar weinig exportsubsidies verstrekken, maar veel andere steun aan boeren geven. Daarin wordt hij overigens gesteund door de gehele EU.

Staatssecretaris Gerrit Ybema (Economische Zaken) zei zondag dat de tekst brede steun heeft van de WTO-leden, op Frankrijk na. Ybema heeft geen moeite met het afbouwen van exportsubsidies. Alleen voor de Nederlandse graan- en suikerbietensector, die klein is, heeft dit gevolgen. Nederland wil op het landbouwdossier wel toegeven als elders meer valt te halen.

‘Het totaalresultaat valt samen met het nationaal belang,' aldus Ybema. Als echte vrijhandelsnatie heeft Nederland in Qatar veel te winnen, zo meent de bewindsman.

De Fransen kunnen mogelijk rekenen op Portugal, Spanje en Italië als Huwart bereid is zich achter hun gevoeligheden op het gebied van textiel, vis en geografische benamingen voor landbouwproducten (zoals Parma-ham) te scharen.

Reacties