Frankrijk wordt vakantieland voor sprinkhanen

19-07-2005
Door: OneWorld Redactie

In Zuid-Frankrijk hebben 700 tot 800 boeren last van de insecten. 'Bij hitte vermeerderen de sprinkhanen zich', zei de Franse boer Léon Maille tegen het dagblad France Soir. 'Het is een klimaatverschijnsel waar weinig tegen te doen is. Zodra de temperatuur afneemt, worden ook de sprinkhanen minder.'

Klimaatverandering

Frankrijk krijgt de komende jaren te maken met snikhete zomers, droogte, wegspoelende stranden en erosie van landbouwgrond. Dat staat in een studie van het Franse Observatorium voor het Effect van de Opwarming van de Aarde (Onerc).

Het Franse horrorcijfer van negen graden extra is gebaseerd op vergelijking van de temperatuursstijgingen in Frankrijk en in de wereld. 'Sinds 1950 is de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,6 graden gestegen, maar in Frankrijk met 1 graad', zegt de voorzitter van de Onerc, Paul Vergès. De oorzaak zou de verandering van de zeestromingen voor de Franse kust kunnen zijn.

Schade

Eenvijfde van de Franse kust heeft nu al te maken met ernstige erosie. Die zou veroorzaakt worden door een stijging van de zeespiegel en hogere watertemperaturen.

Het zwaarst getroffen is het zuiden van de Atlantische kust. Bijna de helft van de stranden wordt kleiner. In 2003 stelden onderzoekers van de universiteit van Bordeaux vast dat de stranden van Biscarrosse tussen 1957 en 2002 ongeveer 60 meter waren afgekalfd.

Frankrijk bouwt kunstmatige riffen om het geweld van de zee tegen te gaan en de stranden te beschermen. Maar de wetenschappers zijn sceptisch. 'Het is alsof je een paar bomen in de woestijn plant', zegt Denis Lacroix van Ifremer, een Franse instelling voor onderzoek van de zee. 'Je kunt er plaatselijk de erosie mee stoppen, maar het is moeilijker de effecten op grotere schaal en alle neveneffecten in te dammen.'

Gevolgen

Natuurbeschermers slaan alarm. Volgens Christophe Aubel, de directeur van de milieubeweging France Nature Environnement, doen de stijgende watertemperaturen nu al sommige vissoorten uitsterven. Op het land verdwijnt de leefomgeving van veel dieren. Ook de Fransen zelf kunnen het benauwd krijgen. De hete zomer van 2003 heeft aan meer dan 15.000 mensen het leven gekost.

De hete zomers zijn voor de boeren in Zuid-Frankrijk geen goed nieuws. Zij hopen op afkoeling en regen, maar blijven sceptisch. De afgelopen drie jaar heerst er droogte in de regio. Door het watertekort mogen de boeren in het zuiden hun velden niet besproeien, meldt het Duitse persbureau DPA. 

België en Nederland krijgen binnen vijftig jaar vermoedelijk de zomers die het zuiden van Frankrijk nu kent. Dat geldt wel vooral voor de temperaturen, of het even zonnig wordt, is nog de vraag. Klimatologen verwachten vooral in de winter meer regen.

Reacties