Fox maakt kinderen tot prioriteit van zijn beleid

13-03-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

‘We kunnen ons geen democratie noemen als onverschilligheid en onverantwoordelijkheid meer dan 100.000 kinderen veroordeelt tot eenzaamheid en verlatenheid,’ zei president Vicente Fox bij de voorstelling van het programma met de naam ‘Van de straten naar een nieuw leven’.

Het programma wil de kinderen sociale hulp bieden. Het zal tegelijkertijd de bevolking inlichten over de situatie van de kinderen. Ouders worden voorgelicht over hoe ze verwaarlozing en misbruik kunnen voorkomen. Het aantal kinderen dat bereikt wordt, moet ieder jaar met 7 tot 15 procent stijgen.

De exacte omvang van zijn initiatief zal de komende honderd dagen bepaald worden door werkgroepen met vertegenwoordigers van de regering en van maatschappelijke organisaties.

Honderdduizenden kinderen proberen te overleven in de Mexicaanse steden. Velen nemen drugs, komen in de prostitutie terecht of krijgen op jonge leeftijd kinderen.

Volgens cijfers van de regering werken er zo’n 114.000 minderjarigen in de straten van Mexico. 14 Procent niet ouder is dan vijf jaar. Rapporten van maatschappelijke organisaties spreken van ruim 300.000 straatkinderen.

Ze komen gemiddeld op tienjarige leeftijd op straat terecht. Ongeveer de helft is van huis weggelopen om misbruik te voorkomen, een kleine 20 procent bestaat uit weeskinderen en kinderen die verlaten zijn door hun ouders.

Fox is de eerste president in 71 jaar die niet tot de Revolutionaire Partij (PRI) behoort. Vorig jaar augustus, toen hij nog niet als president was beëdigd, kwam hij in opspraak, toen bleek dat hij tientallen kinderen acht uur per dag op zijn ranches liet zwoegen voor minder dan zeven dollar. Onmiddellijk nadat de media hier lucht van kreeg, werkten er geen kinderen meer.

Fox bruist van de energie en ideeën. Maandag presenteerde de kersverse president een plan om de economische ongelijkheid in Midden-Amerika binnen afzienbare tijd weg te werken. Onder de naam Puebla-Panamaplan wil hij infrastructurele 'economische corridors' bouwen tussen het zuiden van Mexico en zes Midden-Amerikaanse landen. In een eerste fase maakt Mexico ruim 40 miljoen dollar vrij.

Afgelopen zondag toonde Fox zich ook al positief over de komst van de Zapatisten aan de hoofdstad. Hij liet zich zelfs de woorden ontvallen ‘Leve de overwinning van het zapatisme! Leve de overwinning van de subcommandant Marcos en de overwinning van de Indianen!’.

Reacties