Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Zes van de tien supermarktproducten bevatten het, meestal onder de noemer ‘plantaardige oliën’. Palmolie doet het ook goed als biobrandstof, voor elektriciteitscentrales bijvoorbeeld. En aangezien Nederland zijn CO2-uitstoot moet verminderen, willen we alleen maar meer van deze olie – net als de rest van de wereld.

De productie stijgt dan ook flink. Tussen 1995 en 2011 verdrievoudigde de wereldproductie van palmolie, tot 50 miljard kilo; 85 procent daarvan leveren Indonesië en Maleisië. Ook in Thailand, Nigeria en Guatemala stijgt de teelt van de Palma Africana.

Palmoliebomen gedijen rond de evenaar, waar de regenwouden liggen. Volgens Greenpeace worden elk uur driehonderd voetbalvelden aan oerwoud gekapt voor palmolieplantages. “Soms worden dorpen weggebuldozerd, of staan boeren onder druk hun land af. Vaak eindigen ze dan als arbeider op de plantages, met vaak slechte werkomstandigheden”, zegt beleidsadviseur Sandra Seeboldt van Oxfam Novib. Nederland wil daarom meer duurzame palmolie. Daar is zelfs een Task Force Duurzame Palmolie voor opgericht, maar de regels voor het produceren van duurzame palmolie worden lang niet altijd nageleefd, zag fotograaf Mark Nozeman in de jungle van Guatemala.

boot
Beeld door: Mark Nozeman

Pont over Rio La Pasión.De stad Sayaxché in de jungle van Petén is het hart van de uitdijende palmolie- industrie. Zo’n 30 procent van de landbouwgrond tussen de La Pasión-rivier en de Salinas-rivier in het grensgebied met Mexico bestaat uit jonge palmvegetatie.

man
Beeld door: Mark Nozeman

Na de verkoop van hun land voor palmplantages gaan veel families op zoek naar een ander perceel. Juan is gebleven en werkt op de collectieve maïsvelden van Flor de la Selva.

man2
Beeld door: Mark Nozeman

Palmvruchten groeien met honderden tot duizenden in een dichte, tot 25 kilo zware, tros.

man3
Beeld door: Mark Nozeman

Maïsvelden om de lokale bevolking van voedsel te voorzien bij Flor de La Selva.

vrouwen
Beeld door: Mark Nozeman

Dorpsbewoners bij Semuy, Petén, uiten hun zorgen over de vervuiling van water met pesticides.

vrouwen2
Beeld door: Mark Nozeman

Meisjes bakken tortilla’s in Sayaxché, Petén. De groeiende vraag naar biobrandstof (zoals palmolie) maakt voedsel schaarser en duurder omdat gewassen meer geld opleveren als biobrandstof voor de export.

truck
Beeld door: Mark Nozeman

Een vrachtwagen is gestrand bij Tiquisate, Escuintla. In de Pacifische kustprovincies groeide palmolie binnen vijftien jaar uit tot het belangrijkste exportproduct na suiker en bananen.

Palm oil fruit, ca. 20kg

Deel van Dossier

Palmolie dossier

Palmolie zit verborgen in allerhande producten, maar is evenzo omstreden.

fotorepo screenshot

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
670

Martijn van Tol

Martijn van Tol is freelance journalist met een oog voor verhalen in de rafelranden ver weg of dichtbij. Op dit moment maakt Martijn …
Profielpagina