Dit paar wil niet herkenbaar op de foto. Ze trouwden vijf jaar geleden onder de speciale wet voor interreligieuze huwelijken in Bangladesh.
Fotoreportage

Aan de liefde gewijd

Het is niet religie die mensen uit elkaar drijft, maar de politiek. Dat is de overtuiging van fotograaf Samsul Alam Helal die religieus gemengde stelletjes in Bangladesh portretteerde.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Op papier is er geen probleem in Bangladesh, waar de meerderheid moslim is, maar waar ook hindoes, christenen en boeddhisten leven. Je mag trouwen buiten je eigen geloof, volgens de Special Marriage Act uit 1872 (!). Maar in de praktijk ligt dat niet zo eenvoudig. Als de religieuze geschriften al geen obstakel zijn, dan is de familie of gemeenschap dat wel. Geweld, verstoting en onterving zijn niet ongewoon. Religieus gemengde stellen leven in voortdurende onzekerheid. Vind je nog wel een baan, bijvoorbeeld? En hun kinderen groeien vaak op tussen twee culturen, niet welkom bij beide religies van hun ouders.

De Bengaalse onderzoeker Mohammed Kamruzzaman stelt dat de godsdiensten in zijn land bang zijn voor ‘geloofsafval’ of een ‘pick and mix’-geloof dat uiteindelijk ook tot het verlaten van het geloof leidt. Hoe groot de obstakels ook zijn, de liefde laat zich niet onderdrukken. De door Samsul Alam Helal geportretteerde stellen kozen voor de liefde, tegen elke prijs. Sommigen moesten onderduiken, anderen hebben nog wel contact met hun familie. Saikat Bhadra (34) is hindoe en Rentina Chakma (32) is boeddhist (zie het portret op pagina 31). De andere stellen zijn een combinatie van hindoe en moslim.

Ik hoop dat mensen ze begrijpen als ze zo mooi in beeld gebracht zijn en dat ze beseffen dat het niet religie is die mensen verdeelt, maar de politiek

Voor Helal is de portretserie een statement tegen religieus extremisme. “Ik wilde graag laten zien hoe ‘normaal’ deze stelletjes zijn, en hoeveel verliefdheid ze uitstralen. Ik hoop dat mensen hen begrijpen als ze hen zo mooi in beeld gebracht zien. En dat ze beseffen dat het niet religie is die mensen verdeelt, maar de politiek.”

Helal wil met zijn projecten de verhalen vertellen van onderbelichte en genegeerde groepen in zijn land. Eerder portretteerde hij de transgendergemeenschap in de Bengaalse hoofdstad Dhaka en de Indiase families in de Dalit-kaste, die tot schoonmaken gedoemd zijn.

Edun (40) en Esti (35) trouwden veertien jaar geleden.
Helal: “Metafoor voor de strijd die ‘runaway lovers ‘ moeten leveren.”
Chobi (30) en Esti (35) trouwden veertien jaar geleden.
Sadia (35) en Mainak (37) gaven elkaar zeven jaar geleden het ja-woord.
Saikat Bhadra (36) en Rentina Chakma (34), het enige boeddhist-hindoe-koppel van de Runaway Lovers, traden vijf jaar geleden in het huwelijk.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons