Foster Parents Plan gooit het over een andere boeg

05-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Volgens woordvoerster M. van 't Hek worden de directie en het bestuur vernieuwd en komt er een nieuw logo. De donateurs zullen de veranderingen binnen de organisatie merken aan een nieuwe vorm van voorlichting.

Het is nog niet zeker hoe het nieuwe beleid precies wordt ingevuld. ‘Daar is begin volgend jaar waarschijnlijk meer duidelijkheid over,’ aldus Van 't Hek.

FPP kwam eerder dit jaar negatief in het nieuws in verband met bestedingen van donateursgeld op Haïti. Commissie-De Boer concludeerde in een onderzoek hiernaar dat de organisatie jarenlang een rooskleuriger beeld heeft geschetst van de resultaten van het project op Haïti. Ze constateerde dat van elke gulden die FPP wereldwijd besteed, vijftig cent ten goede komt aan hulpprojecten.

FPP behoort tot de medefinancieringsorganisaties (MFO's) die samen jaarlijks over 10 procent van het ontwikkelingsbudget beschikken. Naar aanleiding van alle problemen rond Foster Parents wil minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking de komende tijd elk kwartaal op de hoogte worden gehouden van de verbeteringen bij de organisatie, aldus Van 't Hek.

De vernieuwingen bij de organisatie hebben volgens haar niets te maken met de negatieve publiciteit. ‘We zijn al drie jaar met een nieuwe naam bezig. Buiten Nederland heet de organisatie nu Plan International. We willen toe naar één naam.’ Wel wordt nog drie jaar de ondertitel Foster Parents Plan gebruikt.

De hulporganisatie heeft de afgelopen maanden te kampen met een verlies aan donateurs. Na het verschijnen van het rapport De Boer zegden ruim 13.000 mensen hun lidmaatschap op.

Het natuurlijk verloop bij de organisatie is tweeduizend leden per maand. Maar volgens Van 't Hek nemen de afzeggingen de laatste weken af. FPP telt nu circa 273.000 leden.

Foster Parents Plan

Reacties