Food Security Waste

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat doet een leraar maatschappijleer in Uganda?
Zelf ben ik opgegroeid in Suriname en heb ik veel door Afrika gereisd. Hierdoor had ik altijd al een affiniteit met ‘het Zuiden’ en de ongelijke verdeling op de wereld. Ik geef les op een agrarisch opleidingscentrum, het AOC-Oost in Twello, voor leerlingen van het vmbo en mbo en vind het belangrijk dat onze leerlingen verder leren kijken dan de omgeving van Twello. Vandaar dat project in Uganda, waar ik scholieren van hier laat kennismaken met scholieren daar.

Vertel
In 2008 is mijn school voor het eerst naar Uganda geweest met leerlingen. Deze reis heeft uiteindelijk geleid tot een samenwerkingsverband Connect2Uganda,waar de gemeente Deventer, Windesheim Honours College en de stichtingen Kinderen van Uganda en UP4S deel van uit maken. In Bukomansimbi gaan scholieren vaak naar school zonder lunchpakket, soms ook zonder ontbijt. Het dieet is in deze regio nogal eenzijdig: alles is zo’n beetje op basis van mais: bijna elke dag maispap, maispuree en bonen. Daarom willen we schooltuinen opzetten, waar onze leerlingen vervolgens workshops geven in druppelirrigatie en het roteren van gewassen. Technieken die goedkoop zijn, maar wel heel effectief. We hebben de laatste jaren met de tuinen veel last gehad van de droogte.

En dan gaan leerlingen van 15 jaar daar les geven? Is dat niet een beetje jong?
Voor die jongeren is het vooral een grote ontdekkingstocht. Maar zij komen wel van een landbouwschool en kunnen dus prima een druppelirrigatiesysteem opzetten – dat is ook het mooie: het zijn simpele technieken die veel voordeel opleveren. Ook kunnen zij vertellen over composteren bijvoorbeeld. In Bukomansimbi staat al een schoolboerderij met kippen, geiten, groentes, mais en bijenkasten. Op deze boerderij willen we een praktische leeromgeving opzetten waar  andere scholen met een schooltuin training kunnen krijgen in bijvoorbeeld het opzetten een van eenvoudig druppelirrigatiesysteem. De scholieren kunnen deze technieken thuis gebruiken om daar te gaan verbouwen voor hun familie.

Weten Ugandezen niet zelf het beste hoe ze op hun land verbouwen moeten?
Natuurlijk, er is heel veel kennis. Maar de middelen en geld zijn er vaak niet om die overal over te dragen. Het landbouwonderwijs in Uganda staat in de kinderschoenen. We hebben ook door studenten van een Hogeschool Windesheim laten onderzoeken of mensen daar wel op onze tuinen zaten te wachten.

En nu wil je hier een maaltijd organiseren van anders verspilde waren. Wat wil je daarmee bereiken?
Wij willen de gasten laten zien dat er veel mensen gevoed kunnen worden met eten dat we anders verspillen, terwijl er in Uganda kinderen steeds met dezelfde maïspap niet echt gevoed worden. Ik hoop een heleboel verschillende soorten mensen bij elkaar te krijgen: lokale politici, boeren, bedrijven.

Wat: Foodwaste Diner
Wanneer: 14 oktober
Waar: Twello

Lees meer over de actie in de agenda.

Deze actie is onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober in aanloop naar Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over de andere Call to Actions op www.oneworld.nl/wereldvoedseldag/calltoaction.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons