Eet wier in plaats van dier

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Eet geen dier ‘n dag Eet eens wier ’n dag is onderdeel van de Eat This Roadtrip!. Een reeks acties die in het teken staan van Wereldvoedseldag op 16 oktober. OneWorld nam alvast een voorproefje en sprak met initiatiefnemers Marieke Brown (50) van stichting Zeewierwijzer en Saskia Peeters (43) van stichting Switch. Zij hebben hun krachten gebundeld om mensen bewust te maken van de nadelen van vleesconsumptie en de voordelen van het, duurzame en eiwitrijke zeewier-alternatief.

Hoe ziet de actie eruit?
Marieke: “Wij gaan aan de slag met jonge koks van de horeca-opleiding De Rooi Pannen Breda. De koks in spe krijgen gastlessen over onze vleesconsumptie en zeewier als een mogelijk alternatief, en ze worden uitgedaagd om met wier te koken. Op 2 oktober krijgt het winkelende publiek van Breda de kans om zelf te proeven van lekkere zeewierhapjes.”

De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasgassen zoals methaan en CO2 en is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. De Verenigde Naties stellen daarnaast dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (o.a. door het kappen van regenwouden). Met een plantaardig eetpatroon kies je bewust voor een duurzaam alternatief en een schonere, leefbare planeet.

Saskia: “Daarnaast delen we  informatieve flyers uit met verrassende weetjes over  vleesconsumptie en een  smakelijk  zeewier-recept dat mensen thuis zelf eenvoudig kunnen maken.”

Waarom is dit initiatief nodig?
Marieke: “Er zijn steeds meer mensen op de wereld en er wordt steeds meer vlees gegeten. Dierlijke eiwitten vormen een grote belasting voor het milieu. Als we honger de wereld uit willen helpen zullen we alternatieve en duurzame bronnen van eiwit moeten gaan gebruiken. Je kunt dan denken aan het eten van insecten, peulvruchten, soja, zeewier of een combinatie daarvan. Wij willen zeewier promoten omdat dat heel duurzaam geproduceerd wordt. Het doel van de actie is bewustwording rondom de voordelen van zeewier, op het gebied van voeding, persoonlijke verzorging en gezondheid.”

Saskia: “Als we in dit tempo blijven ‘doorconsumeren’ gaat de wereld uiteindelijk naar de knoppen. Mensen realiseren zich vaak niet wat zij daar zelf aan kunnen doen. We hopen dat mensen door deze actie stil zullen staan bij hun eigen rol en verantwoordelijkheid in een betere wereld. Iedereen kan zich afvragen wat voor wereld we willen achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen en op eigen manier een steentje bijdragen.”

Ok en wie wil je met deze actie bereiken?
Saskia: “Iedereen! Wij willen mensen van jong tot oud een alternatief bieden zonder te veel met de vinger te wijzen.”

Waar loop je tegenaan?
Marieke: “Wat de boer niet kent dat eet hij niet. Vijf jaar geleden was niemand bekend met zeewier. Het is leuk om te merken dat er veel is veranderd in die tijd. Mensen beseffen zich nu meer dat zeewier een rol kan spelen in de toekomst en vragen mij vaak wat ze met zeewier kunnen. ‘Maar wat kun je er niet mee?!’ Zeewier is zó veelzijdig! Er zijn trouwens ook heel veel verschillende eetbare zeewieren en die hebben allemaal een andere smaak. Als je een bepaald soort zeewier niet lekker vindt wil dat niet zeggen dat je geen zeewier lust.”

Wat de boer niet kent dat eet hij niet

Heb je tips om zelf te experimenteren met het eten van zeewier of een vergelijkbare actie te organiseren?
Marieke: “Als mensen willen beginnen met het eten van zeewier, adviseren wij ze om het als bijgerecht te gebruiken. Koop gedroogd zeewier en strooi het bijvoorbeeld over je salade of aardappels, zodat je aan de smaak went en de goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Men adviseert vijf gram zeewier per dag dus die heb je al snel binnen als je het lekker met iets anders mengt.”

Saskia: “Mensen kunnen tegenwoordig op een makkelijke manier veel medestanders verwerven via social media. Dus maak een actie niet te groot, houd het bij jezelf. Met niet teveel moeite kan iedereen kleine dingen doen die helpen voor een betere wereld. Het is al een hele winst als iedereen eens goed naar zichzelf en zijn of haar eigen gedrag gaat kijken.”

Met wie werk je samen?
Saskia: “Switch werkt samen met Zeewierwijzer, De Rooi Pannen, Gemeente Breda en Varkens in Nood. Het is leuk om met een aantal stichtingen samen te werken en je gezamenlijk in te zetten voor een goed doel. Het mooie is dat je met mensen op het gebied van vlees op allerlei verschillende aandachtsgebieden kan aanhaken. Via de gelijktijdige openlucht fototentoonstelling ‘Het Vergeten Dier’ en in de aanloop naar Werelddierendag wordt het dierenleed in de vleesindustrie zichtbaar, maar in de actie besteden we juist aandacht aan de impact op het milieu. in de publieksactie besteden we juist aandacht aan de impact op het milieu. En omdat het in de horeca een uitdaging  is om zonder vlees te werken leek het ons extra leuk om koks in opleiding al vroeg in hun studie  kennis te laten maken met alternatieven voor vlees.”

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over de deelnemers van de Eat This Roadtrip, een initiatief van FoodGuerrilla. Zij helpen tien teams om wervelende good food acties – waarvan Eet geen dier ‘n dag Eet eens wier ’n dag er één is – op te zetten en zo aandacht te vragen voor Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over het slotevent en acties bij jou in de buurt op FoodGuerilla. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons