‘Zet Nederland op vleesrantsoen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

We eten veel te veel vlees zegt Lawrence Cheuk van Jongeren Milieu Actief. "Zet iedereen op een vleesrantsoen van 42 kilo per jaar." 

Wekelijks komen de berichten over kweek-vlees en insecten als redder in nood vanwege hun lage CO2-uitstoot voorbij. Maar realistisch gezien kan het nog jaren duren voordat kweekvlees de norm is, laat staan insecten als voedsel. Tot dan eet de gemiddelde Nederlander nog steeds 76,3 kilo vlees per jaar. Dat is 1,47 kilo per week terwijl het Voedingscentrum maar 500 gram per week adviseert. De lijst aan nadelen van vleesconsumptie is lang. Buitensporig waterverbruik, resistentie tegen antibiotica, ontbossing, overbevissing, ziektes, en overmatig landgebruik.

Een eventuele vleestaks levert maar 5 % besparing van vleesconsumptie op en het raakt vooral de armen

Momenteel gelooft maar 12 % van de Nederlanders dat vleesconsumptie reduceren de beste optie is voor het tegengaan van klimaatverandering. Dat heeft effect op de politiek want geen enkele politici durft maatregelen te nemen. Het beeld is dat de elite het stukje vlees van de normale Nederlanders probeert af te pakken en dat zal gevolgen hebben bij de verkiezingen. Het is vragen om een politieke afstraffing.

Het is niet alsof alle maatregelen een enorm effect hebben. Een eventuele vleestaks levert maar 5% besparing van vleesconsumptie op en het raakt vooral de armen. Zij zullen én minder vlees te eten krijgen én extra belasting betalen, terwijl de rijken weinig last zullen hebben van de vleestaks.

Arnold Schwarzenegger en James Cameron in Chinese reclame

 

Arnold Schwarzenegger en James Cameron in campagne van Chinese overheid om vleesconsumptie te beperken. Bron: NOS.nl

Chinese overheid grijpt in

Laten we van de Chinezen leren. De Chinese overheid is gestart met een grote campagne om ervoor te zorgen dat Chinezen hun vleesconsumptie halveren in 2030. Ze zetten zelf beroemdheden zoals Arnold Schwarzenegger en James Cameron in voor hun campagne met filmpjes. Ze hebben wel iets van ons geleerd, want ze maken nu gebruik van een voedingsschijf. Ze eten jaarlijks gemiddeld 63 kilo vlees en ervaren daardoor meer gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Terwijl de Chinese variant een voorlichtingscampagne is, moet de Nederlandse variant vooral een schepje boven op doen.

Vleesbonnen invoeren

Zet iedereen maar op een vleesrantsoen van 42 kilo vlees per jaar. Het kan gemakkelijk, want het voedingscentrum raadt een maximale jaarlijkse vleesconsumptie van 26 kilo aan. Indien mensen meer vlees willen eten, dan kunnen ze vleesbonnen van elkaar kopen. Zo ontstaat er een ruileconomie. Voor armen betekent dit dat zij een extra zakcentje kunnen verdienen aan het verkopen van hun vleesbonnen. Dat ze een stuk gezonder leven en ook goedkoper uit zijn met hun boodschappen want een vegetarisch eetpatroon is goedkoper. Daarnaast kan je het aantal vleesbonnen jaarlijks verlagen totdat we geen vlees meer consumeren. Natuurlijk tuigen we hiermee een complex systeem op, want het heeft een ingrijpend effect op diverse sectoren zoals de horeca.

Indien mensen meer vlees willen eten, dan kunnen ze vleesbonnen van elkaar kopen. Zo ontstaat er een ruileconomie

Er zit echter niks anders op. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN zal de vraag naar producten uit de veeteelt in 2050 stijgen met 70%. Vleesconsumptie is slecht voor de gezondheid, maar het klimaateffect is het meest overtuigende argument om ermee te kappen. Vleesconsumptie stoot jaarlijks 7,1 gigaton CO2-equivalent uit terwijl we sinds 2012 een ‘budget’ hebben van 1.000 gigaton aan CO2-equivalent. In 2014 was al 52,7 gigaton uitgestoten. Het budget stoten we sneller uit dan verwacht. Het terugdringen van vleesconsumptie zou een aanzienlijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen.

Voor Nederland zou het enorm schelen indien we de vleesconsumptie met 50 % reduceren en het overige vlees duurzaam laten produceren. Want volgens Milieu Centraal verminderen we hiermee de CO2-uitstoot van vlees met tweederde. Met de cijfers van 2012 zou dat gelijk staan aan ongeveer 11 megaton, terwijl de totale CO2-uitstoot van 2012 165,9 megaton was.

Het idee van een vleesrantsoen klinkt enorm overdreven, maar we eten echter nog steeds te veel vlees. De huidige discussies lopen op niks uit. We moeten realiseren dat vleesconsumptie niet meer houdbaar is indien we klimaatverandering willen stoppen en als mensheid willen blijven bestaan. Ik doe mijn best met een vegetarisch dieet en uiteindelijk een veganistisch dieet. Maar ik kan het niet alleen. Samen moeten we het oplossen en het kan door minder vlees te eten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons