Op bezoek bij de Vegetarische Slager

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op het raam staat: ‘Best Vega Deli in Town’, het is de etalage van de twee maanden geleden geopende Vegetarische Slager aan de Rozengracht in Amsterdam. In de vitrine vegetarische kipspiesjes, gehaktballen en hamburgers die, in ieder geval op het oog, niet van echt vlees te onderscheiden zijn.

“De missie van de Vegetarische Slager is om mensen te stimuleren minder vlees te eten. Maar we voeren geen politieke strijd, we willen mensen laten zien dat minder vlees eten kan en dat het lekker is!” vertelt Floor Overgoor terwijl ze een bakje vis-vrije tonijnsalade vult.

De Vegetarische Slager is inmiddels twee maanden open, hoe loopt het?
“Het gaat steeds beter. Anders dan de vestiging in Den Haag, is dit echt een delicatesse winkel. Er is bijvoorbeeld ook een lunchtafel, we verkopen brood en vegetarische wijn en we serveren heerlijke slow coffee en slow juice. Nog niet iedereen weet dat we zoveel hebben. De eigenaar hier (Martin van den Dungen – red) wil goed en lekker eten op een leuke manier beschikbaar maken. We hebben hier bijvoorbeeld ook een kok, om te laten zien wat je met onze producten kunt en hoe je ze het beste kunt bereiden.”

Wie komen hier nou over de drempel?
“Er komen veel vegetariërs, maar die voelen zich niet altijd even prettig bij onze producten omdat ze zo erg op vlees lijken en naar vlees smaken. Er lopen ook veel mensen binnen die nieuwsgierig zijn, maar denken dat het niet lekker is. En er worden veel mensen meegesleurd door hun vrienden of familie! Daarom laat ik mensen altijd wat proeven. Het is dus vooral een bewuste groep van vegetariërs en flexitariërs, van mensen die al veel met duurzame en gezonde voeding bezig zijn. Veel klanten willen bijvoorbeeld ook weten of er suiker of gluten in onze producten zitten. Maar soms komen er ook heel onverwachte mensen binnen. Laatst nog bijvoorbeeld, een buitenlands stel van rond de vijftig die hier hun ogen uitkeken en nog nooit van ingrediënten als soja en kikkererwten gehoord hadden. Ik vind het dan echt leuk om hen te verrassen met de lekkere smaak en het mooie verhaal achter onze producten.

Wat voor mensen willen jullie bereiken?
“Het liefst willen we dat iedereen minder vlees gaat eten, dus we willen een grote groep bereiken. In de praktijk zien we drie soorten mensen: vegetariërs, mensen die wel willen minderen met vlees en vis, maar niet goed weten hoe en de groep die graag elke dag vlees wil blijven eten. We willen vooral de tweede groep bereiken.”

Waarom?
“Om zoveel mogelijk mensen minder vlees te laten eten, zijn verschillende benaderingen nodig. Van altijd vlees en vis naar peulvruchten en noten is een grote stap! Bovendien is er bij een grote groep mensen toch nog een soort weerstand om te minderen met vlees en vis, dat zie ik ook in mijn eigen omgeving. Wij geven mensen een soort tussenstap door een product aan te bieden dat heel erg op vlees lijkt. Dat kan een stapje zijn, waardoor mensen ervoor open gaan staan om vaker vegetarisch te eten.

IMG_0705

Wat zijn populaire producten?
“De kip is heel populair. Die heeft trouwens een prijs gewonnen in een smaakwedstrijd met echte kip. Met de vegetarische kip kun je gewoon heel goed koken, je kunt er veel mee. En onze gehaktbal doet het ook goed, werd laatst nog 3e in een gehaktballenwedstrijd. Verder worden de spekjes veel verkocht, net als het rulgehakt en de tonijnsalade.”

Denk je dat jullie producten ooit de standaard zullen worden?
“Als het gebeurt, dan duurt het nog wel heel lang denk ik. Ik zie het wel gebeuren dat slagers ook dit soort producten gaan verkopen. Er is immers vraag naar. Bovendien zijn mensen dan in één keer klaar, want je hoeft niet naar verschillende winkels om je boodschappen te doen. Veel vrouwen vertellen ons bijvoorbeeld dat ze heel blij zijn met de Vegetarische slager, omdat het fijn is om niet apart vegetarisch te koken voor jezelf en dan vlees voor je man. De Vegetarische Slager heeft daarom de campagne ‘Bedrieg je partner minstens eenmaal per week’, met een stukje vegetarisch vlees of vis dus! Ook dat is een manier om te stimuleren dat het eten van vlees vermindert.”

Over Floor Overgoor:
Bij de Vegetarische Slager staat ook vegetarische wijn in de schappen. Floor heeft ze zelf geïmporteerd. “Ik wist helemaal niet dat wijn niet vegetarisch is. Bij het evenement Viva Las Vegas hoorde ik voor het eerst dat wijn vaak ontdaan wordt van de druivenvelletjes door het te klaren met gelatine of dierlijke eiwitten. Daar wilde ik wat mee doen. Ik importeer sinds kort wijnen die op een andere manier geklaard worden, bijvoorbeeld door het te laten bezinken of te klaren met erwteneiwitten. Samen met mijn vriend heb ik ook een eigen stuk land waar we in de toekomst onze eigen vegetarische wijn willen produceren.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons