Kakkerlakkenmelk, een nieuwe eiwitbron?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De melk van een kakkerlak wordt geproduceerd in de broedzak van de vrouwelijke exemplaren, en is oorspronkelijk bedoeld om de jongen te voeden. In de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen is de vloeistof een interessant nieuw ingrediënt in de vervangers van traditionele vlees- en zuivelproducten. 

Er moet nog wel extra onderzoek gedaan worden naar de veiligheid van de melk. Wanneer deze geschikt blijkt te zijn voor consumptie willen de wetenschappers uitzoeken hoe ze het goedje door gistcellen kunnen laten produceren. Genetisch gemodificeerde gistcellen kunnen de meest uiteenlopende stoffen maken en men verwacht dat ze op grote schaal makkelijker te melken zijn dan kakkerlakken. Gisten zijn nu al verantwoordelijk voor de productie van insuline voor suikerziektepatiënten. 

De komende paar jaar zullen we echter nog geen pakken kakkerlakkenmelk in de supermarkt kunnen kopen. Het onderzoek zal nog zeker twee jaar duren en het plan is om er in eerste instantie een voedingssupplement van te maken. 

Lees meer op SciDev.net.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons