Jouw kip bestaat voor 60% uit slechte soja

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

[[{“fid”:”31360″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Duurzame soja is hard nodig, zo is in de barometer te lezen dat er op een hectare soja inmiddels vijftien liter gif wordt gebruikt, dat er op zeker tien landbouwbedrijven moderne slavernij voorkomt en dat er ondertussen in landen in Zuid-Amerika tussen de 36 en 55 procent van het landbouwareaal aan soja op gaat. Die monoculturen zijn heel schadelijk voor de natuurlijke biodiversiteit in die landen. 

In de Soja Barometer wordt de sojaketen in beeld gebracht en is uitgezocht wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van sojahandel. De Nederlandse sojacoalitie houdt zich bezig met vervanging, vermindering en verduurzaming van soja. Lees het hele rapport hier.

Grootverbruikers varkens- en pluimveesector geven niet thuis
Het rapport meldt dat de Nederlandse varkens- en pluimveesector grootverbruikers zijn van soja voor het veevoer. In 1 kilo varken gaat bijvoorbeeld 336 gram soja en voor kip is dit 605 gram. Dit zijn ook de twee sectoren die zich niet aan de gemaakte afspraken hebben gehouden wat betreft de verduurzaming van soja. Ze geven als reden dat het ‘te duur’ is. De zuivelsector heeft laten zien dat zij zich wel aan de afspraken hebben gehouden. Ondanks de onwil is de overheid van plan het bedrijfsleven toch aan de afspraken te laten houden. De consument zou het gebruik van duurzame soja niet eens merken, als we de barometer moeten geloven. Zo kost een kilo rund o,18 cent meer per kilo, een ei kost een luttele 0,01 cent meer.

[[{“fid”:”31363″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Nederland soja doorgeefluik
Volgens de barometer kan juist Nederland een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de markt. Nederland is namelijk, op China na, de grootste importeur van soja ter wereld: in 2013 voerde Nederland 8,3 miljoen ton soja in. Het grootste deel exporteren we daarna weer. Deze Nederlandse positie als verzamelpunt en doorgeefluik voor de rest van Europa biedt volgens het rapport mogelijkheden om eisen te stellen aan de manier van produceren in de herkomstlanden. 76% van de geïmporteerde sojabonen worden in Nederland verwerkt in twee grote fabrieken. Meer dan een kwart van de totale Nederlandse import in 2013 ging naar Nederlandse veevoederbedrijven. 

Rondom de tafel
Het doel is om in 2015 álle in Nederland verhandelde soja RTRS gecertificeerd te laten zijn. RTRS, dat komt van Round Table on Responsible Soy (Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja), houdt er rekening mee dat de soja geproduceerd is met het oog op goede arbeidsomstandigheden en een verantwoord milieubeleid. Er wordt speciaal op toegezien dat er geen waardevolle natuur vernietigd is voor de productie van de soja. Binnen RTRS mag er wel gewerkt worden met genetisch gemodificeerde soja.

Alle beeld in dit artikel is ontleend aan de Sojabarometer 2014, waarvoor dank.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons