vlees noch vis

Lijstje – Vandaag is het World Meat Free Day! Maar hoe duurzaam is dat nu eigenlijk, geen vlees eten? OneWorld zet een aantal artikelen op een rijtje.
Meelworm cognac lolly en garlic & herb buffalowormen
Recensie – In Amsterdam kun je nu insecten proeven en kopen. De enige manier om de wereldpopulatie te voeden?
Achtergrond – Hoe duurzaam zijn vlees- of vleesvervangers op basis van soja eigenlijk? OneWorld zoekt een aantal dilemma's uit.
Afbeelding van het boek
Interview – Gezond voor mens, bodem, lokale economie, zelfs het klimaat.
Onderzoek – Nieuw ontwikkelde bonen in Zuid-Amerika kunnen in veel hogere temperaturen dan nu overleven.
Reportage – Hoe voorkom je als restaurant dat je dagelijks porties eten moet weggooien? Door de klant zelf te laten opscheppen!
Is zelf vissen duurzaam?
Interview – Grootschalige visserij brengt negatieve gevolgen met zich mee voor het milieu. Is dit bij de sportvisserij ook het geval?
Kweekzalm met een keurmerk, is dat een goed idee?
Achtergrond – Vis eten zonder je zorgen te maken over het ecosysteem, hoe doe je dat? Zeecorrespondent Margaux Tjoeng zoekt het uit.
Vleesconsumptie wordt steeds groter probleem
Column – We eten veel te veel vlees zegt Lawrence Cheuk van Jongeren Milieu Actief. "Zet iedereen op een vleesrantsoen van 42 kilo per jaar."
Kakkerlakkenmelk, een nieuwe eiwitbron?
Van ’t web – Indiase onderzoekers zijn erin geslaagd om kakkerlakken te ‘melken’. Wordt de kakkerlak de nieuwe soja?
Achtergrond – De productie van biologisch vlees, zuivel en eieren blijft sterk achter bij de vraag.
Een nieuwe bron van voedingsstoffen: de cyanobacterie
Actueel
Actueel – Deze supersnel groeiende bacterie kan een goede bron voor plantaardige eiwitten worden.
De worsteling met de pangasius
vissen naar een imago
Reportage – Vanavond in Keuringsdienst van Waarde: de pangasiusfilet. Zo wit als deze vis in de vakken van de supermarkt ligt, zo besmeurd is haar imago.
soylent, joylent, gevaar, waarschuwing, maaltijdpoeder, Seidell
Achtergrond – Zijn plantaardige maaltijdpoeders een duurzaam en gezond antwoord op het wereldvoedselvraagstuk?
Anke Tijtsma wisselt met haar vriendin Monique Brouwer regelmatig ideeën uit over hun 'ecofabulous' manier van in het leven staan.
Insecten als milieuvriendelijk alternatief voor vlees
Achtergrond – Insecten zijn het milieuvriendelijke alternatief voor vlees, zeggen voorstanders. Ja, maar daar is lang niet alles mee gezegd.
Pamela Anderson serveert een maaltijd in eerste vegetarische gevangenis van Amerika
Van ’t web – Geen vlees meer voor gevangenen: gezonder en het scheelt de belastingbetaler geld!
Achtergrond – We drinken gemiddeld 500.000 liter sinaasappelsap par dag in Nederland. Waar komt al dat sap vandaan?
De Meat Less Monday's op de ministeries gaan door
waterbesparing in politiek
Nieuws – Drie maanden lang werd er elke maandag minder vlees gegeten op vier ministeries. Dit bespaarde de overheid 1 miljoen liter water. Wegens succes hebben de cateraars besloten de Meat Less Mondays door te zetten.
Interview –  “Als we zo doorgaan met vlees eten, hebben we straks aan een aardbol niet genoeg."
Insecten zijn een efficiënte eiwitvervanger, maar zijn ze acceptabel voor vegetariërs?
Opinie – Insecten hebben ook een gevoelsleven, hoor. Wat moet de vegetariër denken van de nieuwste jumbo-aanwinst: de insectenburger?
Gastblog – Vanaf vandaag te koop bij de Jumbo, de insectenburger. Marcel Dicke legt uit waarom je deze trend niet mag negeren.
Schimmels en insecten zijn uitstekende vleesvervangers
Achtergrond – De vaak verguisde tofu en bloedeloze sojasnacks zijn verleden tijd. OneWorld nam een kijkje in de vreemde wereld van een nieuwe generatie vleesvervangers.
Reportage – Neem een kijkje in de meest duurzame boerderij ter wereld. De eerste algenraffinaderij staat in Lelystad en OneWorld ging erheen.
Nieuws – Nederland haalt zijn duurzame sojabeloftes voorlopig niet. De varkens- en pluimveesector vindt verantwoorde soja 'te duur'.
Abonneren op