Rietsuiker met bittere bijsmaak

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Chronisch nierfalen maakt duizenden slachtoffers onder de suikerrietkappers van Centraal Amerika. Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad vraagt aandacht voor de arbeidsomstandigheden in de suikerrietteelt die verantwoordelijk lijken te zijn voor deze epidemie.

Vandaag, vrijdag, opent de multimediale installatie ‘Fuel for Change’, met werk van de befaamde documentaire fotograaf Ed Kashi. Hij heeft op verzoek van Solidaridad Nicaraguaanse en Salvadoraanse suikerrietkappers geportretteerd op hun werkplek, maar ook in het ziekenhuis.

Voor het eerst komt er licht op de oorzaak van de enorme sterfte – tienduizenden in de laatste 20 jaar – aan chronisch nierfalen in Centraal-Amerika. Gecombineerd Zweeds-Amerikaans onderzoek wijst in de richting van herhaalde uitdroging op de suikerrietplantages als belangrijkste verklarende factor.

Voor het eerst komt er licht op de oorzaak van de enorme sterfte – tienduizenden in de laatste 20 jaar – aan chronisch nierfalen in Centraal-Amerika

Minder inspanning op de plantage, meer drinken en pauzes in de schaduw verbeteren de gezondheid van de kappers significant, zo laat een proef bij de Salvadoraanse suikerproducent ‘Angel’ zien.

De belangen rond de suikerrietproductie zijn groot. Suikerriet zorgt voor 5 procent van het BNP in Nicaragua. De teelt is dit land in handen van een handjevol rijke families, waarvan sommige nauw gelieerd zijn aan Daniel Ortega, vroegere Sandinistenleider en sinds 2007 president. De grootste producent is ISA, eigendom van de Pellas Groep. De bedrijven van Pellas produceren ook de befaamde Flor de Cana-rum en het lucratieve ethanol, basis voor biobrandstoffen.

Hoewel onze suiker vooral van de suikerbiet komt, rukt suikerriet op, zegt Solidaridad. Het zit verborgen in allerlei producten, van shampoo en plastic tot benzine en is een van de belangrijkste landbouwgewassen ter wereld. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons