Nieuwe initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Terwijl in grote delen van de wereld voedselschaarste heerst, gooien supermarkten, restaurants en consumenten jaarlijks tonnen aan eten weg. Gelukkig schieten de initiatieven die deze verspilling tegen gaan als paddenstoelen uit de grond. Wij zetten er een paar op een rijtje. 

Top 10 meest verspilde producten, volgens onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum (PDF):

 

 

  • Melk en melkproducten 
  • Brood, gebak en koek
  • Groenten
  • Aardappelen
  • Fruit
  • Vlees, vleeswaren en vis
  • Rijst en pasta
  • Sauzen, oliën en vetten
  • Kaas
  • Snoep en snacks 

NoFoodWasted App

De app die NoFoodWasted heeft ontwikkeld richt zich op de supermarkt en de consument. In de app verschijnen producten die bijna over de datum zijn met korting. Met die producten is niks mis. Consumenten kunnen voor het kiezen van hun maaltijd bekijken welke producten ze voordelig kunnen kopen. Goed voor het milieu en ook goed voor de portemonnee.

Recycle restaurants

Een ander initiatief dat inspeelt op de producten die supermarkten overhouden is ‘Instock’. Instock wil voedselverspilling aan de kaak stellen en aanpakken. Voor hun restaurants rijden zij dagelijks langs Albert Heijns en andere winkels om overgebleven voedsel op te halen. Van dat voedsel creëren de koks een smakelijk menu, ‘The Harvest of the Day’. Instock heeft een restaurant in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. 

The Ketchup Project

The Ketchup Project is een samenwerking tussen Nederlandse ondernemers en Keniaanse boeren. Wereldwijd is verspilling van groenten en fruit direct na de oogst een probleem. In Kenia wordt 40 procent van de tomatenoogst verspild. The Ketchup Project wil voedselverspilling tegen gaan door deze tomaten te drogen en er smakelijke, gezonde ketchup van te maken.

Arnon

Arnon is een machine die afval verwerkt. De Belgische studente Kathleen Vinck (23) bedacht de machine voor haar masterthese. Horecapersoneel sorteert het voedsel en werpt het in de machine. Arnon vermaalt het voedsel tot kleine stukjes en perst daarna het vocht eruit. Horecabedrijven hebben dan minder ruimte nodig om afval op te slaan en stinkt het ook minder. De verwerkte voedselresten komen vervolgens in afbreekbare zakken terecht. De zakken kunnen worden opgehaald en gebruikt als compost. Zo krijgen etensresten een tweede leven.

Arnon zelf is ook zo ecologisch mogelijk ontworpen: hij hergebruikt afvalwater. Water dat wordt gebruikt om vuile vaat voor te spoelen voordat het door de afwasmachine gaat, kan het toestel recyclen.

Ongeveer 35 procent van het voedsel dat een horecazaak aankoopt gaat verloren. Zowel in de keuken, als bij de klant die te grote porties laten liggen. 

OzHarvest

In Australië krijgt overgebleven vliegtuigeten een nieuwe bestemming. De organisatie OzHarvest verzamelt per week 200 tot 400 kilo aan warme maaltijden, broodjes  en fruit, om het vervolgens te verdelen onder mensen die het goed kunnen gebruiken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons