Harde Europese wetten tegen food waste

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zo heeft Kromkommer op 24 mei een heuse soeplijn gelanceerd, gemaakt van ‘gekke groente’. Gek, want te klein of te krom of met een net wat ander kleurtje. De lancering begon met een terugblik op hun verhaal. Vanaf een gekrabbeld idee op een stuk papier via een crowdfunding-actie en een fusie met Too Good To Waste tot een volledig operationele soeplijn. Het initiatief is zo aanstekelijk dat er een heuse Krommunity is ontstaan van gekke groentehelden.

“Quoi ma gueule?”
Ook buiten Nederland wordt er aandacht besteed aan “gekke groenten,” zoals in Frankrijk waar de supermarkten Auchan en Monoprix, na Intermarché en Leclerc, een campagne starten om ook voor die groente weer plaats in de schappen te maken. De kromme wortels en gekke tomaten krijgen een etiket met “Quoi ma gueule?” (“Wat is er mis met mijn gezicht?”). De smaak is hier het unieke criterium, dat is ook de boodschap die de initiatiefnemers aan de consumenten willen doorgeven. Niet alleen zorgt de esthetiek selectie voor een verspilling van 10 tot 30%, maar ook voor een hogere prijs (20 tot 30%) dan van ongesorteerde producten, aldus het Franse tijdschrift Le Point.

In België wordt zelfs de wet veranderd. Volgens TF1 verbiedt het Waalse Parlement verspilling in de supermarkten van meer dan 1000 vierkante meter. Ze zijn verplicht om het onverkochte voedsel ter beschikking te stellen aan liefdadigheidsinstellingen. Doen zij dit niet dan lopen zij het risico dat hun exploitatievergunning niet verlengd wordt.

Afval eten
Terug in Amsterdam, waar op zaterdag 21 juni een no-waste restaurant gaat openen op het Westergasterrein. Bij Instock creëren chefkoks gerechten met de oogst van de dag: producten die zij bij verschillende winkels gaan ophalen en die anders niet op ons bord terecht zouden komen.

En omdat er toch het meest bij de consument wordt weggegooid, moeten zij ook geïnformeerd worden over het probleem en wat je zelf aan kunt doen om verspilling tegen te gaan. Daarom organiseert Damn Food Waste, de landelijke campagne tegen voedselverspilling, dit jaar verschillende evenementen. Op 28 juni wordt er een gratis lunch geserveerd voor 1500 mensen in het Noorderplantsoen in Groningen, gemaakt van vers voedsel dat zonder deze actie wél in de vuilnisbak zou belanden. De bezoekers krijgen dan ook tips om beter met voedsel om te gaan en kunnen zich inschrijven voor een FoodBattle, een wedstrijd waar je drie weken lang probeert zo min mogelijk voedsel te verspillen.

Ten minste Houdbaar Tot
Waarom gooien we zo veel voedsel weg? Tussen de verschillende factoren leidt de “Ten Minste Houdbaar Tot” datum tot 15% van de verspilling, volgens Sharon Dijksma. Daarom hebben Nederland en Zweden aan de Europese Commissie voorgesteld om bij bepaalde levensmiddelen (zoals koffie, pasta en rijst) de houdbaarheidsdatum te schrappen. De Commissie heeft positief gereageerd en heeft voorgesteld om de lijst van producten die niet verrotten nog uit te breiden.

Om een beter beeld te krijgen over wie wat doet en om een internationale actieplan te maken, organiseert Nederland in december een internationale conferentie over voedselverspilling. De driedaagse conferentie zal een platform bieden om ervaringen te delen en aan te tonen hoe acties voor de vermindering van voedselafval ook voedselzekerheid kan verbeteren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons