Goed nieuws over voedselverspilling

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als we de voedselverspilling halveren, hoeven we in de toekomst veel minder voedsel te produceren dan we denken, aldus FAO vertegenwoordigers. Afgelopen week riepen zij de private en publieke sector op om samen krachtig op te treden tegen al die verdomde verspilling.

In 2050 moeten we 70% meer voedsel produceren om de groeiende wereldbevolking te voeden; die voorspelling ben je vast wel eens eerder tegengekomen. Het is een grijsgedraaide grammofoonplaat die richting geeft aan beleidsplannen en analyses van politici en wetenschappers over de hele wereld. Maar is die 70% nou echt in steen gebeiteld?

Volgens dit FAO rapport over voedselverspilling in Europa en Centraal-Azië niet. Als we onnodige verspilling zouden halveren, hoeven we de productie volgens de auteurs met slechts 25% hoeven op te vijzelen. Dat klinkt al een stuk minder hoofdbrekend.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Voedselverspilling terugdringen is een uitdaging op zichzelf. In midden- en vooral lage inkomenslanden vindt nog veel verspilling plaats in de productie- en opslagfasen van de keten. Dit kan voor een deel worden opgelost door de logistieke infrastructuur te implementeren die we hier ook kennen. Hoewel, in het rijke Westen zijn niet alle sectoren even efficiënt. Zo verspilt de EU verassend genoeg meer dan 85% (!) van haar knol- en wortelgewassen van productie tot bord.

Zo’n 20% daarvan is te wijten aan de consument. Wel kopen, niet opeten. Omdat we ons voedsel niet meer op waarde schatten, verspillen wij in veel gevallen meer dan keuterboertjes in het mondiale Zuiden aan oogst verliezen door ziektes, plagen, droogte en gebrekkige afzetkanalen. Onze waardering voor voedsel herstellen; dat is een uitdaging die voorbij gaat aan technische oplossingen.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die de uitdaging aangaan. In aanloop naar Damn Food Waste on Tour, interviewt Feed the World er de komende maand een per week.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons