Gaarkeuken van driesterrenkok opent in Rio tijdens de Spelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als in augustus de Olympische Zomerspelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro losbarsten en hele naties meeleven met de vreugde en tranen van de sporters die de eer van hun land verdedigen, ervaren de minder bedeelden in de Lapa buurt van Rio wat goed eten en goede kunst met je doet.

De Italiaanse driesterrenchef Massimo Bottura van het wereldberoemde restaurant Osteria Francescana in Modena, onlangs gekroond tot beste van de wereld, opent begin augustus samen met zijn vrouw Lara Gilmore en hun organisatie Food for Soul een gaarkeuken, in navolging van zijn gaarkeukens in Milaan en Bologna.

'Het gaat echt gebeuren', vertelt Bottura enthousiast terwijl hij me de foto's laat zien van de bouw van de gaarkeuken. 'Het ziet er geweldig uit en is dichtbij het strand.' Maar, zo benadrukt Bottura: 'het is een cultureel project, geen liefdadigheid.'

Traditie van de toekomst

Het idee ervoor ontstond tijdens de Milan Expo in 2015.

'Het thema van de Expo was 'voed de planeet', maar voordat je kunt gaan nadenken over hoe je de planeet kunt voeden, moet je eerst de voedselverspilling tegengaan. 1,4 miljard mensen lijden aan overgewicht, 800 miljoen mensen hebben helemaal niks en 1,3 miljard ton voedsel wordt verspild. Al je een kwart van dat voedsel kunt gebruiken, kun je het lijden stoppen.'

Als je bij de term gaarkeuken denkt aan wat ongeïnspireerde, waterige soep opgediend in een deprimerende zaal, kom je bedrogen uit. Bottura heeft veel van zijn net zo wereldberoemde en onbereikbare chefs, zoals de Fransman Alain Ducasse, de Deen René Redzepi en de Peruaan Gaston Acurio, gevraagd mee te koken en recepten te verzinnen voor in de gaarkeukens.

'Mensen gooien vaak producten weg, omdat er bijvoorbeeld een plekje op zit, maar heel vaak zijn de smaak en kwaliteit nog prima. Ik heb de beste en meest invloedrijke chefs gevraagd om met overgebleven voedsel te werken, om de wereld te laten zien wat de traditie van de toekomst kan worden.'

Social Sculpture

Het resultaat in Milaan is een stijlvolle gaarkeuken met een design interieur en recepten van 's werelds beste chefs. Veel steden wilden in navolging van Milaan ook zo'n gaarkeuken, maar het was de burgemeester van Rio die Bottura een locatie aanbood in zijn stad.

'We gaan in de Lapa buurt koken, een wijk die beroemd is vanwege de bijzondere architectuur, dus dat wordt een enorme uitdaging. Net als in Milaan gaan we werken met de beste architecten, ontwerpers en kunstenaars. Vik Munuz geeft ons zijn werk The Last Supper dat hij met het afval van Sao Paolo heeft gemaakt. De gaarkeuken draait erom dat je mensen hun waardigheid teruggeeft. Daarom heb je kunst, cultuur en schoonheid nodig.'

Het lijkt een schril contrast: de decadentie van Osteria Francescana, waar mensen vanuit de hele wereld elkaar verdringen om te kunnen proeven van Bottura's hand, en dit project dat een democratisering van goed eten en goede kunst behelst.

 'Ja, maar Osteria is een laboratorium van ideeën en zonder Osteria Francescana en de cultuur die we daar elke dag cultiveren, hadden we de gaarkeuken niet kunnen opzetten. Dit is hoe ik het zie: cultuur brengt kennis voort, kennis opent het bewustzijn en dan is het van bewustzijn nog maar een een kleine stap naar een verantwoordelijkbesef. Zie het als de Social Sculpture van Joseph Beuys, dat is precies wat we doen bij Osteria'.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons