Een digitale voedselbank voor Ierland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

We verspillen zo'n beetje dertig procent van al ons eten. Overheid, burger en boer weet nu: dat kan niet zo langer. Op Feed the World lees je aankomende maand iedere week een interview met een Europese organisatie die voedselverspilling bevecht. Vandaag de Ierse Iseult Ward, medeoprichtster van de digitale voedselbank FoodCloud.

Vertel eerst eens iets meer over FoodCloud en de oprichting van de organisatie
“FoodCloud verbindt bedrijven, de lokale gemeenschap en liefdadigheidsinstellingen met elkaar. Voedselbanken zijn bijna niet te vinden in Ierland en ik wilde daar samen met medeoprichtster Aoibheann O’brien, een alternatief op bieden. Liefdadigheidsinstellingen die het voedsel goed kunnen gebruiken om aan de armere mensen uit de gemeenschap te geven, kunnen zich bij FoodCloud aanmelden. Aangesloten bedrijven laten op hun beurt aan het eind van de dag weten wat er aan voedsel over is. Via de app van FoodCloud gaat er dan een berichtje uit naar de dichtstbijzijnde aangesloten organisatie of zij het voedsel kunnen en willen ophalen. Als dit niet het geval is, gaat het berichtje door naar de volgende organisatie. Het berichtje wordt doorgestuurd totdat er een organisatie is die het voedsel kan ophalen. FoodCloud is eigenlijk een platform dat bedrijven met teveel voedsel en organisaties met te weinig voedsel samenbrengt.”

“In oktober 2013 lanceerden we een pilot in Dublin met een paar lokale bedrijfjes en supermarkt TESCO. In Dublin zijn veel lokale organisaties te vinden die iets doen met voedsel, daarom zijn we in Dublin begonnen. Dit ging eigenlijk allemaal zo goed dat we niet veel later besloten om door te zetten met FoodCloud. We zijn sinds kort ook gestart in Drogheda, een stad in het noorden van Ierland niet ver van Dublin.”

foodcloud
Oprichtsters FoodCloud Iseult Ward (links) en Aoibheann O’brien (rechts)

Grootse plannen dus?
“Zeker! Wij willen dit jaar graag uitbreiden en FoodCloud in heel Ierland introduceren. Op dit moment is ons doel ook echt om Ierland zo te veranderen dat er geen voedsel meer verspild wordt. Helemaal aangezien er nog veel mensen in Ierland zijn die iedere dag te weinig eten hebben. Als FoodCloud eenmaal bekend is in Ierland, willen we kijken of we het Verenigd Koninkrijk en Europa ook kunnen overtuigen van het idee achter FoodCloud. Daarnaast zijn we aan het kijken of we bedrijven een klein bedrag voor het lidmaatschap kunnen laten betalen. Niet om iets aan FoodCloud te verdienen, we zijn non-profit, maar we willen wel graag financieel onafhankelijk worden.”

Is het niet vreemd om bedrijven te laten betalen voor een goede daad?
“Wij laten bedrijven maar een klein bedrag betalen. Het is puur om onze onkosten te dekken, als administratiekosten. Daarnaast is het voor bedrijven veel goedkoper om zich bij ons aan te sluiten en het voedsel te laten afhalen door een organisatie, dan dat ze het voedsel laten ophalen en afvalverwerkingskosten moeten betalen. Een win-win situatie dus, bedrijven en horeca doen iets goeds voor de samenleving en besparen kosten.”

Werken jullie ook samen met andere initiatieven?
“We hebben veel contact met Bia Food Bank. Zij zijn momenteel bezig met het oprichten van een grote voedselbank in Ierland. Bia Food Bank wil een netwerk creëren van voedselbanken door heel Ierland. Zij zijn ook een relatief nieuwe organisatie en werken met bijna dezelfde doelgroep, daarom delen we onze ervaringen met elkaar.”

“Het is een goed idee dat organisaties zoveel mogelijk met elkaar proberen samen te werken. Iedereen heeft belang bij minder voedselverspilling en we moeten met zijn allen toewerken naar een gezond werkend ecosysteem. Het is toch vreemd dat we het hebben over meer voedsel produceren om de groeiende bevolking op de wereld te voeden. We verspillen zoveel voedsel dat we het daar ook prima mee zullen redden als we het beter gaan gebruiken.”

Werken jullie ook echt met vrijwilligers bij FoodCloud?
“Vrijwilligers zijn altijd welkom! Bij andere organisaties zijn vrijwilligers bezig met dingen als voedsel verzamelen en bereiden, wij zijn meer op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen bij de marketing en social media van FoodCloud. Ook proberen we een avondproject van de grond te krijgen waar we vrijwilligers goed bij kunnen gebruiken. In de avond beschikken namelijk niet alle liefdadigheidsinstellingen over vervoer. Daarom willen wij ’s avonds met een elektrische auto voedsel gaan ophalen bij bedrijven om dit vervolgens naar die organisaties toe brengen. Zo gaat het voedsel niet verloren en helpen wij organisaties met beperkte mogelijkheden om toch voedsel te kunnen uitdelen aan bijvoorbeeld daklozen.”

Nederlandse voedselbanken in nood
Ook in Nederland kan een app als FoodCloud helpen om voedselverspilling tegen te gaan én mensen te voeden. Gisteren drukten de verenigde voedselbanken ons maar weer eens op de feiten: ondanks de overvloed in onze supermarkten, is een volwaardig dieet niet voor iedere Nederlander vanzelfsprekend. Het aantal mensen dat afhankelijk is van voedselpakketten is het afgelopen jaar zelfs met 30% gestegen. In totaal gaat het om 85.000 hongerige monden en het lukt de voedselbanken niet meer om die allemaal van een volwaardig en gezond pakket te voorzien. Daarom zijn ze dringend op zoek naar een structurele toevoer van goede voeding.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons