Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Gezond, veilig, betaalbaar en overal te koop: Nederlands eten heeft het allemaal. Volgens een onderzoek van Oxfam Novib wordt voedsel in Nederland als beste eten ter wereld ervaren.

De landen werden beoordeeld op vier criteria: 1. Is voedsel in ruime mate aanwezig? 2. Is het betaalbaar? 3. ‘hoe staat het met de kwaliteit?’ 4. Veroorzaakt het voedsel in hoge mate overgewicht en diabetes?

Overgewicht[[{“fid”:”23527″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:435,”width”:609,”style”:”width: 380px; height: 271px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]
Nederland scoort in totaal het beste en wordt op de voet gevolgd door Zwitserland en Frankrijk. In de vier criteria is de slechtste score voor Nederland in de categorie ‘Veroorzaakt het voedsel in hoge mate overgewicht en diabetes?’ Burkina Faso heeft de minste inwoners die lijden aan overgewicht.

Slechtst
Eten is in Burundi het minst aanwezig, Angola heeft het duurste eten, de voedselkwaliteit is in Ethiopië het slechtst en Saudi-Arabiërs hebben de meeste kans op overgewicht en diabetes.

De vier criteria gecombineerd bevestigen iets wat we al vermoedden: Europa heeft de beste voedselsituatie en Afrika scoort het slechtst.

Mother Jones, een Amerikaans tijdschrift, heeft van de vier criteria interactieve tabellen gemaakt.

Bekijk de tabellen op Mother Jones.
Foto: Øystein Alsaker