Liever bruine rijst voor de Filipijnen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tien jaar geleden stond november voor de Filipijnen al in het teken van rijst tijdens de national rice awareness month. Sindsdien is elk jaar november de maand dat vooral schoolkinderen ervan bewust werden gemaakt hoe belangrijk rijst is, dat je het niet moet weggooien en dat je de rijstboeren dankbaar mag zijn. Sinds kort is er een nieuwe missie bij gekomen: de Filipijnen aan de bruine rijst krijgen.

Liever bruin dan wit
Filipijnen eten overwegend witte rijst. Het is een kleine, vaak bevoorrechte groep die op dit moment bruine rijst eet. Dit zijn veelal mensen uit de middenklasse of hogere klasse die beter op de hoogte zijn van de (gezondheids)voordelen. De extra vezels, vitamines en andere voedingsstoffen brengen het risico op diabetes type 2 flink in mindering. En dat is iets wat de Filipijnen wel kunnen gebruiken. Leden er in 2000 nog 2.770.000 Filipijnen aan diabetes, in 2030 ligt de schatting van de WHO aanzienlijk hoger, namelijk op 7.798.000 patiënten. Het eten van bruine in plaats van witte rijst zou deze trend af kunnen remmen.

No waste november
Tijdens de november rijstmaand is er ook aandacht voor voedselverspilling. De Filipijnen horen bij de grootste rijsteters ter wereld met een consumptie van ruim 113 kilo rijst per persoon per jaar. Helaas worden er ook per persoon per dag drie eetlepels rijst weggegooid. Het Internationale Instituut voor Rijstonderzoek heeft berekend dat hier weer 4,3 miljoen hongerige monden een dag lang van gevoed zouden kunnen worden. De overheid heeft zelfs restaurants verplicht de helft minder rijst te serveren om zo voedselverspilling tegen te gaan. Ook het verkiezen van bruine boven witte rijst wordt gestimuleerd in restaurants en helpt mee voedselverspilling tegen te gaan. Bij de vermaling tot witte rijst gaat nog eens tien procent van het graan verloren om de korrels mooi wit te krijgen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons