Leesvoer voor de vakantie: 7 boekentips

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zon, zee, strand en… lezen! OneWorld stelde speciaal voor de food-liefhebber deze zomerleeslijst samen. Voor onderweg of in je ligstoel voor de tent; na het lezen van deze boeken weet jij alles over – om maar wat te noemen – honger en voedseloverschotten.

Honger, Martín Caparrós
Dagelijks lijden er achthonderd miljoen mensen honger. Martin Caparrós schetst een beeld van die grote groep mensen. Hij zwerft de wereld over op zoek naar mensen die structureel honger lijden, die hun kinderen zien sterven, die zich niet afvragen hoe kip smaakt omdat ze het nooit zullen eten en die al blij zijn als ze elke dag een bord rijst hebben. Een kijk in een leven van de hongerige burger. Interessante materie, toch is niet iedereen even lovend over deze dikke pil. Zo stelt Maartje Somers in NRC:"Caparrós meldt niet dat hij je in die 650 bladzijden gaat lastigvallen. Steeds zal hij nadrukkelijk een appèl doen op de empathie, de woede, de verontwaardiging, het medelijden en het schuldgevoel van de lezer".

Eten uit de buurt, Michiel Bussink
Er komt zoveel – vaak tegenstrijdige – informatie over ons eten op ons af, van bedrijven, overheid, wetenschappers en voedselgoeroe’s, dat je vaak niet meer weet wat je moet geloven. Eten uit de buurt helpt te vertrouwen op het gezonde verstand. Het boek laat zien dat voedselproductie dichter bij huis een aantrekkelijke en begaanbare weg is: gezonder, lekkerder, mooier, milieuvriendelijker, beter voor de boer en de natuur. De schrijver neemt de lezer langs moestuinen, voedselbossen, stadsboeren en zelfpluktuinen. “We willen het geen leidraad of gidsend boek noemen, maar het leest absoluut prettig en je doet ideeën op of wordt daarin bevestigd,” meldt recensiewebsite MergenMetz.

Feeding the World, Vaclav Smil
Dit boek geeft antwoord op de vraag hoe we het best de tien miljard mensen kunnen voeden die binnenkort op deze planeet wonen. De auteur vraagt zich af of we wel genoeg voedsel kunnen produceren zonder onherstelbare schade aan de aarde aan te richten. In Feeding the World komt de hele voedselcyclus aan de orde, van landbouw en de verliezen na de oogst tot voedselverspilling. Hij laat zien dat het effectiever gebruiken van huidige middelen kan leiden tot minder afval. “Van tijd tot tijd dwaalt hij op gevaarlijk terrein, hij pleit voor alleseters ten opzichte van vegetarisme. Maar in het algemeen is zijn werk in evenwicht en vormt het een synthese,” schrijft recensent Goudie Andrew.

Eating Animals, Jonathan Safran Foer
Safran Foer groeide op tussen carnivoren en vegetariërs, zoals vrijwel iedereen. Maar terwijl hij ouder werd, bleef er een vraag rondzingen in zijn hoofd: waarom eten we dieren? Zouden we ze nog steeds opeten als we weten hoe ze op ons bord terecht komen? De auteur zocht uit welke fictieverhalen we gebruiken om onze eetgewoonten te rechtvaardigen. Verplicht leesvoer voor de bewuste eetliefhebber en misschien wel voor iedereen: “Het is een overtuigend boek,” schrijft Sameer Rahim in het Britse dagblad The Telegraph. “Maar hij loopt het gevaar in zijn boek te sentimenteel te worden." Rahim refereert hierbij naar Safran Foers vergelijking met het eten van door de industrie zieke geworden beesten (denk aan vetgemeste dieren die nauwelijks meer kunnen lopen) en die van het eten van je zieke huisdier.

The Dorito Effect, Mark Schatzker
Door massaproductie en het bewerken van producten is de gemiddelde consument verslaafd geworden aan de chemicaliën en calorieën in ons voedsel. Naar het aangeboren vermogen om te kiezen voor het gezondste eten, luistert de mens niet meer. Volgens Schatzker zijn er niet zoveel obesitas-, hart- en vaatziekten- en diabetespatiënten door de overvloed van vet of koolhydraten in eten, maar doordat we op een dwaalspoor zijn gebracht door smaak. Een interessante stelling, maar niet zo goed verwoord. Recensent Tamar Adler schrijft dan ook in de New York Times: “Zoveel goede research verdient betere zinnen.”

Eten uit de eerlijke moestuin, Annemiek van Deursen
Eten uit je eigen tuin. Mooier kan het bijna niet, het is vers en gezond en kost bijna niets. In dit boek deelt Annemiek recepten voor maaltijden, traktaties en toetjes. Bovendien geeft ze tips over wat je kunt doen met overschotten uit de eigen moestuin en hoe je meer kunt doen met minder. “Verwacht geen uitvoerige plant- en zaaibeschrijvingen, Van Deursen neemt je maand voor maand mee in haar eigen tuinwerkzaamheden en alles wat daaromheen hangt. Praktisch en leuk om te lezen,” meldt recensiewebsite MergenMetz.

The Omnivore’s Dilemma, Michael Pollan
Mensen zijn omnivoren, we eten (bijna) alles. En als je alles kunt eten, is er veel keus. Dit zorgt voor dilemma’s: wat kun je het beste eten? Dierlijk, plantaardig of van alles wat? Pollan gaat op onderzoek uit en probeert ‘puur-natuur’ maaltijden samen te stellen. Hij oogst zijn eigen zeezout en jaagt op een wild zwijn. Het boek is een klassieker en een must read. Toch heeft New York Times-recensent David Kamp wel een puntje van kritiek: “We kunnen de 200 jaar industrialisatie niet weg wensen, dus wat moeten we doen?”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons