Mindfull in eigen moestuin

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe ga je mensen overtuigen dat ze hun eten van dichtbij moeten halen?
Wij gaan mensen zich in het zweet laten werken voor hun eten. Bij onze actie moeten ze voordat ze iets van ons kraampje mogen eten, eerst op de hometrainer. Een minuut of vier misschien wel. We willen mensen aan het verstand brengen dat het moeite kost om eten van zo ver weg te halen als we nu doen.

Je denkt dat mensen daar geen besef van hebben?
Het klinkt misschien zweverig, maar ik denk dat mensen hun verband met de natuur kwijt zijn geraakt. Alles wat we eten komt in plastic, ergens vandaan waarvan we ons niet kunnen voorstellen hoe het eruit ziet. Wij willen laten zien dat eten ook van heel dichtbij kan komen door kaarten uit te delen met wat er per maand in het seizoen is in Nederland. Die kan je dan in de keuken ophangen om er af en toe inspiratie mee op te doen.

[[{“fid”:”29411″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″},”link_text”:null}]]

Maar niet iedereen heeft tijd om in zijn eigen voedsel te gaan voorzien.Mogen we dan straks geen banaan meer eten?
Naja, misschien blijkt wel uiteindelijk dat we daar best zonder kunnen. Maar ik denk niet dat we streng alleen maar lokaal moeten gaan eten. Ik denk wel dat we landbouw rondom en in een stad moeten promoten om zo lokale voedselsystemen een zetje te geven. Wij zijn een gezamenlijke tuin begonnen op een stuk grond van de Universiteit, waar we ook lezingen organiseren met dat thema: zelfredzaamheid. Je merkt dat het moestuinieren studenten aanspreekt die pas zijn afgestudeerd en in dat zwarte post-mastergat zitten.

Moestuinieren is veel makkelijker dan je denkt. Alles wat je nodig hebt is een beetje grond, zaadjes en aandacht. Hang een paar aardbeienplanten aan je schutting bijvoorbeeld (heb je ook geen last van slakken), of op je balkon. Ik zie het natuurlijk ook niet als een soort eindoplossing voor onze voedselvoorraden in de stad. Maar je zult er geheid vrolijk van worden om iets te zien groeien. En als je echt met je voeten in de aarde gaat staan zul je merken dat je hoofd er leeg van wordt. Ik zie dat mensen op onze tuin het ontspannend vinden om voor een stukje grond te zorgen – even niet nadenken over morgen of gisteren. Je krijgt wel wat zand onder je nagels misschien, maar dat is dan ook alles.

Welke voedselheld inspireert jou?
Ik ben erg onder de indruk van het werk van de Amerikaan Ron Finley. (van de gevleugelde uitspraak: “growing your own food is like printing your own money”). Hij zegt: je kunt niet op het bestuur rekenen als je wilt dat je buurt beter wordt. Je moet het zelf doen, van onderaf. Dus hij probeert samen met scholieren en buurtbewoners de gevaarlijke achterstandswijken van Los Angeles eetbaar te maken met moestuinen. Dat mag daar ook wel omdat in dat soort wijken nauwelijks goede winkels met verse groenten zijn.

Wat: Earn your Foodmiles
Wanneer: 5 oktober
Waar: Groningen

Meer over deze actie? Kijk in de agenda.

Deze actie is onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober in aanloop naar Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over de andere Call to Actions op www.oneworld.nl/wereldvoedseldag/calltoaction.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons