Eet gezond en duurzaam van de straat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Streetfood: ready-to-eat food sold in a public place. Wie wel eens een reisje naar het buitenland heeft gemaakt zal de kraampjes, food courts of zogenoemde hawker centers niet aan zich voorbij hebben laten gaan. Een uitbundig assortiment van verse ceviche uit Peru tot gefrituurde sprinkhanen uit Thailand (en als finishing touch uitlaatgassen van passerende tuktuks) worden aan de voorbijgangers verkocht. In wereldsteden als New York is streetfood hip and happening. 

'Mobile food trucks' met namen als Big Gay Ice Cream Truck, Rickshaw Stop of The Buttermilk Truck rollen hun keukens naar klanten toe. Geen rijdende supermarkten maar rijdende restaurants dus. In New York hebben ze zelfs hun eigen New York City Food Truck Association. En heeft gepassioneerde streetfood voorstander en chef Anthony Bourdain jullie al verleid met zijn streetfood filmpjes?

'Street food makes travel interesting. It's very easy to travel around the world and look out the window and not know where you are. That's not the case with street food. In Mexico, you'll know if you're in Puebla or Mexico City—you'll smell, see, and taste the difference' (Anthony Bourdain)

En toch is er in Nederland nauwelijks iets gezonds te krijgen op straat. Het is hotdogs wat de klok slaat. Lotte Wouters van The Food Line-up: 'Streetfood zou een belangrijk tegenwicht kunnen bieden aan al het makkelijk verkrijgbare fastfood in onze hoofdstad'. Steff Veldkamp van Vleesch Noch Visch: ‘Hier betekent streetfood; patat, hotdogs en oliebollenkramen; de ouderwetse vette hap’. En ze hebben helemaal gelijk. Want als je geen tijd of zin hebt om ergens te gaan zitten, heb je qua streetfood in Nederland maar een paar opties: een vettige oliebol, HEMA-saucijsje, een patatje oorlog, of een Vietnamese loempia.

Jeffrey Spangenberg, initiatiefnemer World of Food, ziet de eenvoudige eettentjes als de nieuwe horeca in het Westen. Chef Robert Kranenborg, de Nederlandse Anthony Bourdain, was helemaal verkocht toen hij in Kuala Lumpur langs de vele eetkraampjes wandelde. Hij is van mening dat mobiele keukens de toekomst zijn. Zelf heeft hij ook zijn eigen foodtruck, ThrillGrill en is oprichter van Academy Street Food. FoodGuerrilla's The Food Line-up en Vleesch Noch Visch strijden als de Rollende Keukens in vrolijke foodtrucks voor eerlijke en duurzame streetfood.

Helaas worden deze 'streetfood fighters' opgehouden door papierwerk en gemeentelijke regelgeving. In specifiek: vergunningen. Er worden namelijk geen nieuwe vergunningen verstrekt voor deze vorm van streetfood en de wachttijden voor een vergunning kunnen oplopen tot wel 30 jaar.

Vleesch Noch Visch vraagt iedereen om een vuist te maken voor een Street Food Revolution. ‘Het draagt bij aan de werkgelegenheid door met minimale investeringen werk en nieuwe kansen te creëren. EN het helpt mee aan een gezonde toekomst’. Zet je handtekening hier!

Bekijk hier ook de 35 Mouthwatering Pictures of Streetfood From Around the World

Filmpje The Food Line-up

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons