Doggybags normaal maken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

We verspillen zo’n beetje dertig procent van al ons eten. Overheid, burger en boer weten nu: dat kan zo niet langer. Op Feed the World lees je aankomende maand iedere week een interview met een Europese organisatie die voedselverspilling bevecht. Deze week spreken we met Nelske Thalen, medeoprichtster van de Nederlandse organisatie Tas-Toe.

Vertel eerst eens iets meer over Tas-Toe en de oprichting van de organisatie
“Tijdens een traineeship van de organisatie Verbeter De Wereld bedacht ik samen met zeven andere deelnemers het idee Tas-Toe. De naam Tas-Toe staat voor een tas als toetje om mee naar huis te nemen en is daarnaast natuurlijk afgeleid van de uitdrukking tast toe.”

“Dat we iets met voedsel wilden doen, wisten we eigenlijk al meteen tijdens de traineeship. Het plan was om in vier maanden 125 Nederlandse restaurants zo ver te krijgen om doggybags aan hun klanten aan te bieden. Met de doggybags kunnen klanten hun restjes mee naar huis nemen. In Nederland schamen klanten zich soms nog om te vragen naar een doggybag, terwijl het in Amerika en Zweden bijvoorbeeld al heel erg normaal is. Na vier maanden kreeg Tas-Toe steeds meer media-aandacht en bedachten wij dat Tas-Toe niet ten einde liep, maar dat dit juist het begin was.”

“We besteden alle zeven gemiddeld vier uur per persoon per week vrijwillig aan Tas-Toe. Dan gaan we de stad in om te praten met restaurants, bezoeken evenementen of schrijven een blog en beantwoorden e-mails van restaurants die ons benaderen. Dit gebeurt trouwens niet heel erg vaak, dat een restaurant ons benadert. Zo af en toe krijgen we spontaan een mailtje van een restauranthouder die graag onze intentieverklaring wil tekenen, maar meestal benaderen wij de restaurants zelf. We zijn nu ongeveer één jaar actief met Tas-Toe en hebben tweehonderd aangesloten Nederlandse restaurants in ruim veertig steden.”

Verkopen jullie zelf ook doggybags aan restaurants?
“Nee, wij zijn echt een platform dat restaurants vraagt om doggybags aan te bieden aan hun klanten om voedselverspilling tegen te gaan. Restaurants mogen zelf weten op welke duurzame manier ze het eten meegeven. Met ons tekenen ze alleen de intentieverklaring, waarin staat dat ze vanaf nu actief doggybags zullen aanbieden, en wij zorgen voor de Tas-Toe raamsticker, een flyer en een vermelding op onze website. Restaurants kunnen via ons trouwens wel een duurzame optie voor de doggybag krijgen. Ze kunnen de Foodiebag, een stijlvolle versie van de doggybag, eenmalig met korting bestellen.”

Reageren alle restaurants enthousiast op het idee?
“Zeker niet alle restaurants willen meewerken en een intentieverklaring tekenen. Als we met de organisatie of vrijwilligers een stad in gaan om restaurants te benaderen, stuiten we ook wel eens op negatieve reacties. Sommige restaurants vinden doggybags goedkoop. “Ik ben toch geen snackbar”, zegt de restauranthouder dan. Andere restaurants doen niet mee aan ons initiatief, omdat ze de veiligheid van klanten willen garanderen. Je kunt natuurlijk niet zien wat mensen thuis met het eten doen. Er zijn ook restaurants die simpelweg geen tijd hebben om zich in het idee te verdiepen.”

Waarom is het zo belangrijk dat er dit soort initiatieven zijn?
“Het weggooien van goed voedsel gebeurt over de hele wereld en ik denk niet dat het de bedoeling is dat we zo met voedsel om gaan. Het is belangrijk om als Nederlanders bewust bezig te zijn met dit soort problemen en zo ook de overheid aan te sporen hier naar te kijken. Mensen kunnen Tas-Toe bijvoorbeeld helpen door ons te tippen welke restaurants geen doggybags aanbieden. Ook helpt het als mensen in restaurants gaan vragen naar doggybags. Als iedereen dit doet, krijgen restaurants sneller de boodschap door dat ze echt eens naar doggybags moeten kijken.”

Een toekomst zonder voedselverspilling?
“Nee, dat zie ik niet zo snel gebeuren. Het is net als volle emmers water vervoeren en dan vragen of niemand een druppel wil morsen. Praktisch onmogelijk! Pas als iedere persoon op de wereld te weinig eten heeft, dan zullen we voedsel niet meer verspillen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons