Het fileprobleem losten ze al op, nu voedselverspilling nog

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Europees Parlement heeft 2014 uitgeroepen tot het jaar tegen de voedselverspilling. Voor Dutchlabel reden om 10 ‘conceptdenkers’  bij elkaar te zetten in een denktank met de ambitieuze opdracht om definitieve oplossingen te bedenken voor het voedselverspillingsprobleem in Nederland. Op dit moment worden de kosten van voedselverspilling op zo’n 2 miljard per week geschat.

Conceptdenken
Opmerkelijk is dat geen van de leden van de denktank een inhoudelijke achtergrond wat voedsel betreft heeft. Die achtergrond is niet per se nodig, aldus Monique Juffermans van Dutchlabel BV. ‘Conceptdenken is de sleutel tot de oplossing voor grote problemen. In de denktank zitten juist mensen die hierin uitblinken. Conceptdenken doe je met je linker én je rechter hersenhelft. Heel veel problemen worden op een analytische manier benaderd en juist het denken in concepten brengt nieuwe inzichten boven water. Je kunt parkeerplaatsen verdelen door bijvoorbeeld parkeermeters te plaatsen, maar je kunt ook parkeerders verplichten hun koplampen aan te laten.’       

Van fileprobleem tot voedselverspilling
De denktank werd al eerder ingezet op wereldproblemen als CO2-uitstoot, het obesitasprobleem en hongersnood. Een van de deelnemers in de denktank is Edward Bono, een Britse psycholoog en auteur, is expert op het gebied van creatief denken. Hij bedacht eerder een oplossing voor het fileprobleem. Met een rijbewijs dat slechts op enkele dagen in de week geldig is, zouden mensen meer samen gaan reizen en zouden er minder auto’s op de weg komen. De andere creatieve geesten in de denktank zijn kunstenaar Daan Roosegaarde, trendwatcher Lidewij Edelkoort, campagnestrateeg Erik Kessels, kunstenaar Joep van Lieshout, directeur Hallo Academy Wim Michels, ontwerper Piet Hein Eek, comedian Raoul Heertje en ontwerper Frank Tjepkema.

De hele keten
Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens van Wageningen University, zal toezien op het verloop van de dag. Hij begon tien jaar geleden met onderzoek naar voedselverspilling in voedselketens. Tijdens het Stop Food Waste Symposium zal de hele keten van voedselverspilling worden onderzocht. Het is niet alleen het voedsel dat door consumenten, supermarkten en horeca weggooit wordt; ook in de landbouw en in verwerkende bedrijven blijft er veel liggen. Denk aan oogst waar machines niet bij kunnen komen of een product dat aangepast wordt  aan de verpakking.

De oplossingen zullen aangereikt worden in tien categorieën: van oogst en transport, tot prognose, planning, logistiek, bevoorrading, verpakking, schapmanagement, regelgeving en communicatie en zullen dezelfde dag nog worden gepresenteerd op het symposium.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons