Goed boeren met Poetin is geen optie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Russische president Vladimir Poetin tekende gisteren een decreet waarmee hij landbouwproducten uit onder meer de landen van de EU, de VS, Australië, Canada en Japan boycot. Dit zijn landen die eerder sancties hebben ingesteld tegen Rusland.

Het verbod gaat per direct in en geldt een jaar. Binnenkort publiceert de Russische regering een lijst met producten die geboycot of beperkt worden.

Wat betekent de boycot voor Nederland?
Nederland is de tweede grootste landbouwexporteur ter wereld na de VS en exporteerde vorig jaar voor ongeveer 79 miljard euro aan agrarische producten. De waarde van de landbouwproducten die Rusland invoert, ligt op ongeveer 1 miljard euro. Dat is 1.3 procent van het totaal dat Nederland verdient aan de export. Voor de EU als geheel zijn de cijfers heel anders. In 2013 exporteerde de EU landbouwproducten met een totale waarde van 11.8 miljard euro naar Rusland, zo staat in een rapport van de Europese Commissie. Dat is bijna 10 procent van alle export in deze sector.

En voor onze boeren?
Teun de Jong (54), voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, denkt dat de boycot direct voelbaar zal zijn voor Nederlandse boeren. “Iedere handelsverstoring is negatief. Nu blijft een gedeelte van de oogst boven de markt hangen. En het is niet zo dat we meer kwijt kunnen op andere markten. Deze kleine vermindering in de afzet, kan leiden tot grote prijsdalingen. Dat is erg nadelig voor de boer.” Vooral de Nederlandse zuivelindustrie zal een verschil merken: in 2013 was maar liefst 300 miljoen euro van de 1 miljard Russische exportinkomsten te danken aan de zuivelproducten.  

Biologische markt onder druk
Voor biologische boeren is dat anders, zegt Mirjam van Bree (44), projectmanager bij Bionext. “Het directe effect zal niet groot zijn, omdat er weinig biologische landbouwproducten naar Rusland worden geëxporteerd. Het indirecte effect daarentegen, kan wel uitgroeien tot een probleem.” De prijsdaling van niet-biologische producten, waar de Jong het ook over had, brengt de verkoop van biologische varianten in gevaar. “Een deel van de biologische consumenten zal zich niets aantrekken van een prijsdaling, maar een ander deel zal eerder kiezen voor de gangbare, nog goedkopere producten.”

Wat doet dit met Rusland zelf?
Het grootste gedeelte van de Russische bevolking is afhankelijk van binnenlands geproduceerd voedsel en producten geïmporteerd uit andere Sovjet-landen, meldt The Wall Street Journal. De geïmporteerde producten die nu worden geweerd, worden vooral in de rijkere steden doorverkocht. Er wordt niet gesproken over lege schappen. Rusland heeft, buiten de geboycotte landen, sterke handelsrelaties met onder meer China, India en Brazilië.

Beeld: World Economic Forum/Flickr. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons