Food Top 5: Deze artikelen had je niet mogen missen

22-12-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
OneWorld
Het einde van 2015 nadert. Een jaar vol duurzaamheid, innovaties, rampen, hypes en andere ontwikkelingen op het gebied van voedsel. Maar welke onderwerpen vonden jullie als lezer nu écht belangrijk dit jaar? OneWorld Food maakte een overzicht van de meest gelezen artikelen over voedsel.
Lijstje – 

1.     Maaltijdbox: welke is het duurzaamst?
Thuisbezorgde maaltijdboxen worden steeds populairder. Merken als Beebox en Hellofresh sturen wekelijks duizenden kisten met voedsel naar klanten. De maaltijdboxen zijn een antwoord op de groeiende vraag naar verantwoord en lekker eten. Maar hoe duurzaam en biologisch zijn die boxen eigenlijk? OneWorld vergeleek de vijf grootste leveranciers van maaltijdboxen.
    
2.    Deze bodemdokter wekt woestijngrond tot leven
Pius Floris is landbouwspecialist, wetenschapper en ondernemer. Samen met zijn team krijgt hij het voor elkaar om droge grond weer vruchtbaar te maken. Veel landbouwgrond droogt uit door het overmatige gebruik van pesticiden en kunstmest. Floris gebruikt schimmels en bacteriën om de oorspronkelijke voedingsstoffen weer in de bodem te krijgen. OneWorld bezocht een van de bodemprojecten van Floris in Spanje.

3.    Marqt: niet alleen voor hipsters
Quirijn Bolle is de oprichter van Marqt en heeft een andere visie op ons voedselsysteem. Volgens hem ligt er in gewone supermarkten ‘eten dat voor een groot deel niet gemaakt had moeten worden’. Bolle vindt dat er geen geld verdiend mag worden ten koste van mensen in de productieketen. Opbrengsten moeten eerlijk verdeeld worden over de hele keten en dus ook de boer krijgt een eerlijke prijs bij Marqt. OneWorld was benieuwd naar het verhaal van Bolle en vroeg naar zijn bijdrage aan voedselsysteem.

4.     Argentijnen doodziek van pesticiden op soja
De meeste mensen kennen de Soja-industrie waarschijnlijk van die rare tofublokken en andere vleesvervangers. De meeste mensen realiseren zich niet dat het overgrote deel van het veevoer bestaat uit soja. Juist door de toenemende mate waarin mensen vlees eten, stijgt ook de sojaproductie. In Argentinië is het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor soja sinds 1996 met het negenvoudige toegenomen. Na een onderzoek op omwonende Argentijnen bleek dat de pesticiden niet alleen in het grondwater zaten, maar ook in het bloed van deze mensen. OneWorld beschreef de situatie in Argentinië rondom het toenemende pesticiden-gebruik. 

5.    Kippenfokker: Nederlandse landbouw is veel te efficiënt
Volgens het fokbedrijf Hendrix Genetics is de Nederlandse landbouw doorgeslagen in het efficiency denken. Hendrix Genetics beheert zo’n vijftien kippenrassen en kruist deze tot de meest efficiënte legkippen. Servé Hermans, directeur van de kippendivisie van Hendrix, maakt zich zorgen over de onwetendheid van de consument. Volgens hem weet de consument niet waar zijn voedsel vandaan komt. En boeren moeten op een andere manier gaan produceren als ze hun toekomst veilig willen stellen. Een interview met Hermans, directeur van een van de belangrijkste bedrijven in het wereldwijde voedselnetwerk. 
 
    
    

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Reacties