Beeld: Oene Sierksma

Voedsel verbindt de buurt

Samen koken en eten. Het sociale initiatief Buurtbuik in Amsterdam zorgt ervoor dat mensen die het nodig hebben voedselpakketten en maaltijden krijgen. En een extra sociaal steuntje in de rug.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De kleine binnenplaats op het Hygiëaplein in Amsterdam-Zuid voelt opeens als een marktplaats. De mensen bij Buurtbuik-Zuid hebben net hun tasjes meegekregen, en er wordt druk geruild. “Wil je oregano?” “Ja lekker.” “Hier. Jij bent wel van de broodjes toch?” “Nee ik heb nog van dinsdag liggen, ik krijg het niet eens op.”

Waar de meeste succesvolle concepten in de Nederlandse hoofdstad geschaard kunnen worden onder één of meerdere trends doet Buurtbuik het anders. Dit sociale initiatief zorgt er voor dat mensen die minder bedeeld zijn elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar kunnen koken en met elkaar kunnen eten.

Bij Buurtbuik wordt onverkocht of overtollig eten van supermarkten, cateraars, en grote bedrijven uit de buurt gebruikt om maaltijden en voedselpakketten te maken voor mensen uit de buurt die het echt nodig hebben. Een steuntje in de rug, maar tegelijkertijd ook veel meer dan dat.

Zolang ik hier ben, zal er niemand honger hebben

“Eten verbindt,” vertelt Petra ons. “Zolang ik hier ben, zal er niemand honger hebben,” vervolgt ze vastberaden.

Petra is de lijm die alles bij elkaar houdt binnen Buurtbuik-Zuid. “Het is hier net een weeshuis voor volwassen kinderen,” zegt Edmund, een van de fietsers die er voor zorgt dat het overgebleven eten in de keuken terecht komt. Met de Buurtbuik bakfiets haalt hij de ingrediënten voor de soep en voedselpakketten op bij de lokale supermarkt.
https://www.foodinspiration.com/nl/op-bezoek-bij-buurtbuik-zuid/Beeld: Oene Sierksma
De soep wordt vandaag verzorgd door Astrid en Marianne. “Er is goede kip vandaag,” zegt Petra. Naast de kippensoep is er ook een vegetarische optie, want bij Buurtbuik moet iedereen zich thuis kunnen voelen.

Buurtbuik is veel meer dan alleen een plek waar mensen die het moeilijk hebben komen eten. Het is voor velen een tweede thuis, en een plek waar ze geaccepteerd worden voor wie ze zijn. “Je geeft mensen een gevoel van veiligheid,” zegt Petra. Jelle vult aan: “Er is hier gewoon drie keer per week eten. Er komen mensen die echt zorgen hebben over hoe ze rond moeten komen, en als je ze dan een bordje eten geeft dan zie je die stress wegvallen.”

De lunch is klaar. Ook voor ons is er een broodje en een kop soep. “Iedereen is hier welkom,” zegt Arthur. “Je hoeft geen masker op te zetten.” Zelf heeft hij bij Buurtbuik vrienden voor het leven gemaakt, en dat horen we ook van andere Buurtbuikers. “Ik heb hierdoor een sociaal netwerk. Mijn wereld is een beetje groter geworden.”

Beeld: Oene Sierksma
Buurtbuik telt acht locaties, waarvan zeven in Amsterdam en één in Utrecht. Een negende locatie, in Eindhoven, is in ontwikkeling. Jaarlijks ontvangt Buurtbuik meer dan 50.000 kilo eten, en verzorgen ze verdeeld over de locaties zo’n 10.000 maaltijden. Wat over is krijgen de mensen mee naar huis. De organisatie wordt volledig door vrijwilligers gedraaid. Veel van de vrijwilligers die er werken zijn begonnen als gast, zo ook petra. “Ondanks het harde werken heb ik aan het einde van de dag altijd een gevoel van ‘het is weer gelukt vandaag’.”

Laten we hopen dat Buurtbuik waar dat kan, kan helpen zodat ze het mooie werk dat ze doen nog lang kunnen blijven doen.

Dit artikel verscheen eerder in het digitale Food Inspiration magazine 145, met als thema: ‘Amsterdam Anders’.

Food Inspiration is een multimediaal inspiratieplatform voor professionals in de horeca en foodservice. De meest inspirerende trends, verhalen, video’s en fotoseries in de wereld van eten, drinken, en slapen vind je dagelijks op foodinspiration.com, en maandelijks via hun digitale magazine op foodinspirationmagazine.com.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons