Gezond gentech met paarse tomaten?

30-01-2014
Door: Else Koning
Bron: OneWorld
anti-oxidanten – 

Vanuit Canada werd afgelopen week 1200 liter tomatensap verscheept. Op zich onbeduidend nieuws, alleen was dit sap niet rood maar paars, zo meldt BBC News.

Het sap is namelijk gemaakt van genetisch gemodificeerde tomaten waaraan anthocyanen zijn toegevoegd. Niet zozeer om ze dat gezellige purperen kleurtje te geven, maar vooral om de voedingswaarde van de vruchten te verbeteren. Anthocyanen werken namelijk niet alleen als kleurstof, maar ook als kankerremmende antioxidanten.

"With these purple tomatoes you can get the same compounds that are present in blueberries and cranberries that give them their health benefits - but you can apply them to foods that people actually eat in significant amounts and are reasonably affordable," aldus Cathie Martin, professor aan het Britse John Innes Centre dat de tomaten ontwikkelde.

De paarse tomaat is dus een Engelse uitvinding, maar Professor Martin week uit naar Canada om de technologie uit te werken. De Canadese regelgeving rondom gentech is volgens haar 'zeer verlicht' in vergelijking met de strikte beperkingen die de Europese Unie oplegt.

"They look at the trait, not the technology and that should be a way we start changing our thinking - asking if what you're doing is safe and beneficial, not 'Is it GM and therefore we're going to reject it completely'." Of te wel: Martin zou graag zien dat genetische modificatie uit het verdomhoekje geraakt en hoopt dat positieve toepassingen zoals haar paarse tomaten een kans krijgen.

Wat vind jij? Moeten we iedere genetische toepassing afzonderlijk beoordelen op haar voor- en nadelen, of is gentech altijd een no go? Zou jij genetisch gemodificeerde paarse tomaten eten als je wist dat ze kanker remmen, in plaats van veroorzaken?

Reacties