Doelmatig Poepen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado hebben een manier verzonnen om van mensenpoep een waardevolle grondstof voor de armste boeren ter wereld te maken. Een contraptie op zonne-energie maakt van hun ontlasting een houtskool-achtige stof, die hun akkers nieuw leven inblaast.

De uitvinding komt voort uit de noodzaak om meer mensen een veilige plek te geven om te poepen. Volgens de Wereldbank moet een op de drie mensen — zo’n 2,5 miljard wereldburgers — nog elke dag in de buitenlucht op zoek naar een plekje om te hurken. En dat is gevaarlijk, voor “de kwaliteit van de bodem, de voedselgewassen en de gezondheid”, aldus Karl G. Linden, de hoofdonderzoeker van het project.

Mensenpoep is een venijnig goedje. De giftige pathogenen kunnen via de bodem in het oppervlaktewater terecht komen, en mensen ernstig ziek maken. Volgens de Melinda en Bill Gates Foundation gaan er elk jaar zo’n 700.000 kinderen dood aan besmet drinkwater en eten.

Tegelijkertijd zit er in mensenpoep een bom voedingsstoffen. Linden en zijn team verzonnen dus een manier om twee vliegen in een klap te slaan: poepen veilig én nuttig maken. Linden: “We moeten sanitatie gaan zien als een business opportunity, van het toilet een status-symbool maken.”

Het Sol-Char heeft acht parabolische spiegels op de hemel gericht. Van daar uit wordt het zonlicht via glasvezelkabels direct in een container met poep geleid. Een uiterst efficiënt proces, volgens Linden, waarbij maar tien procent van de zonnekracht verloren gaat. Zo kan de tank flink opwarmen tot 315 graden celcius, en roostert de poep in de zuurstofloze tank om tot het superhandige en veilige ‘biochar’.

Een akker met tien procent van dit goedje, houdt volgens de onderzoekers zo’n vijftig procent meer water vast en geeft meer voedingstoffen af aan gewassen. In een volgend stadium willen de onderzoekers de biochar ook nog eens in de achtergehouden urine uit het toilet dompelen. Urine is namelijk op zichzelf al een goede bemester: er zit fosfaat en ammoniak in.

solchar2

Het team is nog volop bezig met het ontwikkelen van een goedkoper model, het gebruiken van het toiletwonder moet zo’n vijf cent per persoon per dag gaan kosten. Op hun facebookpagina vragen zij voor het voortschreidend onderzoek dus steeds weer om nieuw 'testmateriaal'. Studenten en leraren mogen langskomen om te 'poepen voor het goede doel'.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons