Bestrijd de gevolgen van klimaatverandering: plant een voedselbos

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"De grond is hier kurkdroog", zegt de 51-jarige Keniaanse herder Sipian Lesan. Het overbegraasde landschap in het dunbevolkte, noordelijk gelegen district Samburu wordt gedomineerd door doornachtige acaciastruiken en grote lappen rode, onvruchtbare grond. Lesan kweekt een aantal Afrikaanse mispelstruiken op zijn erf omdat het door de terugkerende droogteperiodes steeds moeilijker wordt om eten te vinden.

Landbouwers en herders in deze regio leven vaak onder de armoedegrens. "Dieren kunnen niet overleven in deze streek, maar veel dorpjes houden nog steeds vast aan het ideaalbeeld van een kleine boerderij met veel vee. Dat is onhoudbaar, we moeten daar iets aan veranderen", zegt de lokale gemeenschapsleider Joshua Leparashau.

Plant een voedselbos
Om de periodes van droogte en honger beter te kunnen overbruggen, planten herders in de streek zogenaamde 'voedselbossen' aan. Dat zijn bomen en struiken met vruchten die die bestand zijn tegen langdurige droogte. Het concept van voedselbossen is naar Kenia gebracht door de Israëlische milieudeskundige Aviram Rozin. Met zijn natuurorganisatie Sadhana Forest voert hij campagne om bij elk huis een voedselbos aan te planten.

Moeders van pasgeboren kinderen eten het fruit van deze boomsoort om de melkvloed te stimuleren. Hierdoor wordt ondervoeding bij zuigelingen vaker voorkomen.

Een van de boomsoorten die vaak in Keniaanse voedselbossen wordt geplant is de afzelia, ook wel 'Afrikaanse eik' genaamd. De vruchten van deze boomsoort bevatten veel proteïnen en ijzer. Het gemalen zaad wordt gebruikt als bakbloem. Een andere veelgebruikte soort is moringa stenopetala. Moeders van pasgeboren kinderen eten het fruit van deze boomsoort om de melkvloed te stimuleren. Hierdoor wordt ondervoeding bij zuigelingen vaker voorkomen.

"De lokale gemeenschappen lijken het idee van voedselbossen te aanvaarden. We hopen dat elke manyatta (boerenerf, red.) binnenkort een voedselbos heeft en dat deze beplantingen in concentrische cirkels groeien tot het volledige landschap begroeid is", zegt Rozin.

Sadhana Forest helpt ook met andere projecten zoals het aanleggen van waterputten en het leveren van zaaigoed. "We produceren het zaaigoed en leveren ze gratis aan de lokale bevolking", zegt Rozin. De organisatie leert de herders aan hoe ze dankzij duurzame landbouw- en irrigatietechnieken de planten kunnen laten groeien.

De inwoners van de streek begrijpen dat ze hun semi-nomadische levensstijl licht moeten aanpassen om te kunnen overleven in dit tijdperk van klimaatverandering

Aanpassen
"De inwoners van de streek begrijpen dat ze hun semi-nomadische levensstijl licht moeten aanpassen om te kunnen overleven in dit tijdperk van klimaatverandering", zegt George Obondo, coördinator van de NGO Coordination Board. Zijn organisatie lobbyde bij het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP om 50.000 dollar (45.000 euro) subsidie te geven aan Sadhana Forest voor het voedselbosproject in Samburu.

De subsidies zijn gebruikt om een trainingscentrum op te zetten waar onder meer herders kunnen leren om duurzamer aan landbouw te doen. In het centrum wordt ook nieuw zaaigoed geproduceerd en bouwen medewerkers pompen voor waterputten. "Dit initiatief is zeer belangrijk", benadrukt Obondo. "Herders kunnen zich met deze training weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons