Japanse walvisvaarders laten harpoenen thuis

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Japan doodde jarenlang honderden walvissen per seizoen, officieel in het kader van onderzoek. Het vlees van de dieren werd echter verkocht op de Japanse markt. Vorig jaar oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat Japan het wetenschappelijke achterpoortje in het internationaal verbod op de jacht misbruikte, en dat de jacht gestopt moest worden.

Nu laat het Japanse ministerie van Visserij weten dat er dit jaar toch opnieuw “onderzoek” gedaan zal worden naar walvissen in het zuidpoolgebied, en dat tot 28 maart. Alleen zullen de schepen die naar Antarctica vertrekken hun harpoenen thuis laten.

Drie schepen zullen op 8 januari koers zetten naar het zuidpoolgebied. Twee schepen zoeken er naar dieren en zullen ook stalen van hun huid nemen. Een derde schip verleent steun.

Bankoverval
Japan heeft inmiddels wel een nieuwe aanvraag ingediend bij de Internationale Walvisvaartcommissie. Daarin neemt het land zich voor om twaalf jaar lang jaarlijks 333 dwergvinvissen te doden, ongeveer een derde van het aantal dieren dat vroeger werd gevangen.

Milieuorganisatie Sea Shepherd, die al jaren een verbeten strijd voert met de walvisvaarders, is dan ook niet onder de indruk nu de harpoenen thuis worden gelaten. “De belachelijke, niet-dodelijke jacht moet gezien worden in een grotere wetteloze samenzwering”, zegt Peter Hammarstedt van Sea Shepherd. “De Japanse regering heeft al aangekondigd dat ze de walvisjacht opnieuw wil organiseren in het seizoen 2015/2016, ondanks de veroordeling door het hoogste gerechtshof in de wereld. De data die nu verzameld worden, zullen over een jaar al gebruikt worden om walvissen te doden. Kortom: het niet-dodelijke programma is het equivalent van bankrovers die een bank gaan verkennen als voorbereiding op een overval.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons