‘Anti-GMO-lobby in India kost miljoenen mensenlevens’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Al jaren lang strijden verschillende activisten tegen het gebruik van GMO (genetisch aangepaste planten en gewassen). Zij beargumenteren dat hogere productie niet per definitie leidt tot minder honger, ook ongelijkheid en corruptie spelen een belangrijke rol in het voeden van de wereld. Greenpeace stelt dat GMO een gevaar vormen voor de biodiversiteit en zorgen voor genetische vervuiling, waardoor monoculturen ontstaan en gewassen kunnen uitsterven. We zouden er daarom volgens hen beter aandoen om ze vooral niet te gebruiken.

In Europa worden GMO momenteel niet geaccepteerd. Ook in andere delen van de wereld wordt getwijfeld, zoals in India. Het idee is dat de voordelen niet tegen de nadelen opwegen.

Economiehoogleraar Justus Wesseler komt nu met een hele andere invalshoek. Voor zijn inauguratie tot hoogleraar aan Wageningen Universiteit onderzocht hij de economische schade van het niet-introduceren van ‘Golden Rice’, rijst verrijkt met vitamine A, in India.

De resultaten van zijn onderzoek zijn schokkend. Hij heeft berekend dat er 1,4 miljoen levensjaren verloren zijn in de afgelopen tien jaar, levensjaren van met name kinderen. Dit omgerekend naar economische schade, aan de hand van het Real Option Model, duidt op een verlies van 200 miljoen dollar per jaar.

Lees hier een interview met de hoogleraar.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons