Filipijnse vuilnisbelt stort in: 100 doden

11-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/AFP/RTR

Brandweer en militairen zochten intensief in het vuilnis naar slachtoffers. Gevreesd wordt dat het dodental nog hoger komt te liggen. Tientallen en mogelijk zelfs honderden mensen, worden nog vermist.

Vanuit de berg puin en vuilnis was negen uur na de grondverschuiving nog steeds hulpgeroep te horen. Onder de doden zijn veel jonge kinderen. Er zijn inmiddels ruim honderd gewonden gevonden, van wie er dertig naar ziekenhuizen zijn gebracht.

Veel arme Filipijnen hadden rond de twintig meter hoge stortplaats houten hutten gebouwd. Na dagenlange flinke regenval begon de vuilnisbelt opeens aan één kant te verschuiven. Een lawine van modder en vuilnis vernietigde vervolgens de barakken. Door de verschuiving is Meer dan 1500 mensen zouden dakloos zijn geworden. De hevige regenval is een gevolg van de tyfoon Kai-Tak, die de Filipijnen vijf dagen heeft geteisterd en inmiddels op weg is naar Taiwan.

Vuilnisbelt 'Het Beloofde Land'
De stortplaats staat midden in een sloppenwijk ('Het Beloofde Land') waar meer dan 80.000 mensen wonen. De meesten van hen verdienen hun geld door in het vuilnis naar spullen, zoals flessen en speelgoed, te zoeken en die te verkopen. Ook zoeken ze er naar eten.

De vuilnisbelt is drie voetbalvelden groot en opgebouwd uit het afval van fabrieken en woningen in de hoofdstad Manilla, waar tien miljoen mensen leven.

De vuilnisbelt is hun werk, zegt Janneke Jeinen, voorzitster van Bahaykalinga (‘huis waar men voor je zorgt’). Zij heeft de vaak stinkende belt een aantal keren bezocht en was er enkele weken geleden nog.

Bahaykalinga, dat afgelopen februari werd opgericht, zamelt geld in voor projecten voor kinderen en hun ouders op de Filipijnen. Een van de projecten is een kleuterschool op de vuilnisbelt, waar honderd kinderen een deel van de dag worden opgevangen.

Jeinen is niet verbaasd over de aardverschuiving. Honderden vuilniswagens lossen dagelijks hun lading op de vuilnisbelt. Omdat de troep zich minder aan de grond hecht dan zand, was de kans op aardverschuivingen erg groot, zeker gezien de hevige regen van de afgelopen dagen.

Jeinen heeft vaak gezien dat chauffeurs de vuilniswagens tegen betaling stilzetten. De bewoners van de belt halen dan dingen die ze nog kunnen gebruiken eruit, waarna de wagens de rest storten.

Meer nieuws in Filipijnse krant

Reacties