Fileermes in lijst van bedreigde diersoorten

01-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Niet alle walvissen staan op het randje van uitsterven, vinden de Japanners. Volgens hen zijn sommige soorten talrijk genoeg om op te kunnen jagen. De Japanners zullen dan ook de 166 deelnemende landen in Bangkok aansporen de druk op de Internationale Walviscommissie (IWC) te vergroten om de jacht op die soorten weer toe te staan. Afgelopen juli besloot het IWC nog om dat verbod voorlopig niet op te heffen.

Nationaal gerecht

Japan probeert al sinds 1986 om het verbod op de walvisjacht ongedaan te maken. Na de Tweede Wereldoorlog is het tranige walvisvlees op de toen nog karige Japanse menukaart komen te staan. Sindsdien is de vis een soort nationaal gerecht geworden. Ook al mag de grote vis nu niet meer gevangen worden, is het vlees er nog makkelijk te krijgen. Onder het mom van wetenschappelijke expedities vangen de Japanners walvis die uiteindelijk in de winkels belandt. Ook importeren de Japanners het walvisvlees van de Noren en IJslanders die het verbod op de walvisjacht aan hun laars lappen.

Uiteenlopende belangen op dertiende CITES-conferentie

Behalve walvisvlees is de uitvoer van andere zeldzame diersoorten ook controversieel. Naar schatting wordt er wereldwijd jaarlijks 2,5 miljard dollar verdiend aan de smokkel van bedreigde dieren en planten. Om dat aan banden te leggen, wordt iedere twee jaar de zogenaamde CITES-conferentie gehouden. Hierbij worden afspraken gemaakt over de regulering van de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. De dertiende CITES-conferentie in de Thaise hoofdstad Bangkok duurt tot 14 oktober.

Voor de deelnemers spelen verschillende belangen mee. Natuurlijk de bescherming van met uitsterven bedreigde dieren en planten. Maar aan de andere kant valt er voor veel landen goed geld te verdienen met de handel in deze zeldzame dieren en planten.

Ivoor straks weer vrij verkrijgbaar?

Vandaar ook dat een aantal Zuid-Afrikaanse landen graag zou zien dat de olifant van het lijstje met bedreigde diersoorten wordt geschrapt. Doordat zij een goed natuurbeleid hebben gevoerd, zou het dier in aantal zijn toegenomen. Daarom zou de ‘duurzame’ uitvoer van ivoor en olifantenleer naar met name China best moeten mogen, vinden zij.

De Verenigde Staten gebruiken ook de term ‘duurzame handel’ in hun pleidooi voor het weer toestaan van de handel in de Amerikaanse zeearend. De vogel die nota bene het nationale symbool is, zou de afgelopen jaren weer helemaal zijn opgeleefd door goed natuurbeleid. Handel in beperkte mate zou dus weer moeten mogen.

Natuurbeschermers vrezen echter dat het hek dan van de dam is en dat de zucht naar winst het zal winnen van de liefde voor de natuur. Het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en andere milieuorganisaties grijpen de conferentie aan om te pleiten voor een uitbreiding van de lijst met beschermde diersoorten. Als het aan hen ligt moeten onder meer de Witte Haai – bekend van de ‘Jaws’-film -, de Napoleon –vis en de Ramin-boom beter worden beschermd.

De CITES-conferentie reguleert alleen de internationale handel in dieren en planten. De bijeenkomst heeft geen macht om landen te dwingen de afspraken na te komen.

color=red>

Site van de CITES-conferentie
Wereld Natuur Fonds

Reacties