Fictief proces: IMF en Wereldbank voor de rechter

01-01-2007
Door: Tekst: Martine van der Horn

Een film voor wereldverbeteraars

'Zie onze wereld', zegt een Malinese getuige in de film 'Bamako' met opgeheven hoofd tegen de rechtbank. 'Medicijnen in het Noorden, zieken in het Zuiden.'

Op de binnenplaats van een huis in een volkswijk van de Malinese hoofdstad Bamako wordt een rechtszaak gevoerd tegen de Wereldbank en het IMF. De getuigen beschrijven vlijmscherp de vicieuze cirkel van de Afrikaanse 'schuld' en doen hun beklag over de structurele aanpassingprogramma's en gedwongen privatiseringen die hun leven hebben verwoest.
De verdediging ontkent. Zij beroepen zich op de goede bedoelingen van de financiële instellingen en schuiven de verantwoordelijkheid af op de Afrikaanse corruptie. De pleidooien worden onderbroken door scènes met sfeerbeelden en flarden conversatie uit het dagelijkse leven: vrouwen slepen water aan, verzorgen een kind, een oom is ongeneeslijk ziek, een werkloze man droomt van een baan. De aanklachten worden ter plekke realiteit.

 

De uit Mauritanië afkomstige scenarist-regisseur Abderrahmane Sissako ziet Afrika als een ruimte vol onrechtvaardigheden, die hem rechtstreeks raken. 'Ik had een dringende behoefte om de hypocrisie van het Noorden tegenover het Zuiden aan te kaarten.' Want: 'Er bestaat geen enkele rechtbank die de macht van de sterkste aan de kaak stelt.' Sissako wilde met deze film niet zozeer de schuldigen aanwijzen, maar laten zien dat het lot van honderden miljoenen mensen wordt bepaald door beleidsbeslissingen die tot stand komen buiten hun eigen leefwereld.

 

'Bamako' is vertoond op het Filmfestival Rotterdam, waar Abderrahmane Sissako 'filmmaker in focus' was. Vanaf 12 april draait de film in de bioscoop.

 

'Bamako', Frankrijk/Mali/VS, 2006, 35 mm, 115 minuten, Frans/Bambara gesproken, Nederlands ondertiteldReacties