Felle kritiek dwingt Franse zakenman tot verkoop Afrikaanse houtindustrie

08-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Wereldbank en milieuorganisaties vinden dat de houtindustrie in Afrika ernstige gevolgen heeft voor het milieu in ontwikkelingslanden.

De Wereldbank onderzoekt momenteel op instigatie van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) de mate van ontbossing in ontwikkelingslanden. De Bank heeft zojuist een team naar Kameroen gestuurd waar Bolloré zo’n 300.000 hectare bos bezit.

Vorige maand sprak Bolloré met vertegenwoordigers van de Wereldbank over de kwestie. Hij is gevoelig voor de kritiek van de Bank omdat deze instelling mede-financierder is van zijn spoorweg- en haveninfrastructurele projecten in Afrika.

Vincent Bolloré verklaarde dat zijn besluit ‘aantoont dat we niet in sectoren actief willen zijn die worden gezien als een bedreiging voor het milieu’. De verkoop is volgens hem ‘binnen het jaar’ een feit.

Voordelen

Het bedrijf van de Franse zakenman geniet van de vele voordelen die de nauwe banden tussen Frankrijk en haar voormalige kolonien mee zich meebrengt. Het is de grootste rubberproducent in Afrika. Tevens is het bedrijf een van de voornaamste private investeerders in vele andere grondstoffen in de regio, zoals palmolie, katoen en koffie.

Bolloré’s jaarlijkse inkomsten uit Afrika bedragen ongeveer een kwart van de totale inkomsten van 5,1 miljard euro. De inkomsten uit de houtkap maken daar ongeveer vier procent van uit. Het hout wordt gekapt in Gabon, Congo en Kameroen.

Vorig jaar verkocht Bolloré zijn tabaksindustrie die zo ongeveer een monopoliepositie genoot in de voormalige Franse kolonien. Ook deze industrie kwam onder vuur te liggen vanwege ethische kwesties.

Desalniettemin blijft de ondernemer naar eigen zeggen actief in Afrika. Zijn bedrijf heeft er momenteel zo’n 500 vestigingen en heeft er 40.000 mensen in dienst. Volgens hem stopt zijn bedrijf ‘meer geld in Afrika dan dat we eruit halen’.

De flitsende website van Bollore

Reacties