Feest en bezorgdheid na miljardste inwoner India

12-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

In een ziekenhuis in New Delhi waar het meisje ter wereld kwam was het feest, maar elders klonk bezorgdheid.

De VN waarschuwden dat als de bevolkingsgroei in India niet afneemt, water en voedseltekorten een reëel gevaar zijn in de nabije toekomst.

De regering zette donderdag ook een commissie op die de uitvoering van een nieuw bevolkingsbeleid moet bewaken. De Indiase premier zelf leidt de commissie.

Volgens het nieuwe beleid zullen Indiase ouders worden aangemoedigd niet meer dan twee kinderen te nemen - het gemiddelde waarbij de bevolking zich na verloop van tijd theoretisch stabiliseert. Arme ouders die zich na de geboorte van hun tweede kind laten steriliseren, krijgen een gratis ziekteverzekering.

De oplossing is de laatste tien jaar vooral gezocht in opleiding voor vrouwen, het verhogen van hun status en een betere gezondheidszorg. Daar wil de overheid nog meer in investeren.Niet-gouvernementele organisaties delen condooms uit in de dorpen en gaan in debat over contraceptie, maar op de scholen is het onderwerp seks nog altijd taboe.

Critici betwijfelen echter of de overheid genoeg middelen zal vrijmaken om de voorthollende bevolkingsgroei voldoende af te remmen. Volgens hen heeft de groei van de bevolking alle vooruitgang in de 53 jaar dat India onafhankelijk is geblokkeerd. Zo is de voedselproductie verdrievoudigd, maar nog altijd lijden vele Indiërs honger. In Bombay leeft de helft van de 15 miljoen inwoners op straat of in hutjes.

Sinds 1965 is de bevolking van India verdubbeld. Het aantal kinderen per vrouw is sinds 1947 weliswaar gedaald van 6 naar 3,5, toch behoort de bevolking van India nog altijd tot de snelst groeiende ter wereld.. Per dag komen er 42.000 nieuwe burgers bij. India is na China het tweede land waar meer dan een miljard mensen wonen.

‘De situatie is ernstig, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen om dit te overkomen,’ zei A. R. Nanda van het Indiase ministerie van Familiewelzijn. ‘Als we controle uitstellen, hebben we de zaken niet meer in de hand.’

Reacties