‘Farmaceutisch bedrijf gebruikte Nigeriaanse kinderen als proefkonijnen’

11-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/doris

Het bedrijf Pfizer zou tussen april en juni 1996 zonder officiële toestemming een gevaarlijk medicijn uitgetest hebben op tweehonderd Nigeriaanse kinderen. Volgens de Washington Post zouden 11 kinderen door de testen gestorven zijn. Verscheidene andere kinderen zouden doof, lam en blind geworden zijn, symptomen die voorkomen bij de ziekte meningitis.

De kinderen kregen Trovan Floxacin toegediend, een medicijn dat CSM tegengaat. CSM is een vorm van meningitis die de hersenen en de ruggengraat aantast. Het komt vaak voor in een droge seizoen in het noordelijke deel van Nigeria.

In 1996 brak een epidemie van meningitis uit. Pfizer zou de epidemie hebben aangewend om een onderzoek uit te voeren, dat echter onvoldoende was voorbereid - zes weken in plaats van een jaar.

Pfizer zelf zegt dat het alle nodige certificaten had voor het onderzoek. 'Het is ondenkbaar dat een bedrijf als het onze het zou aandurven om proeven uit te voeren zonder de gebruikelijke toestemming van de juiste instellingen,' zo luidt de officiële verklaring.

Verder stelt de Amerikaanse multinational dat slechts 90 patiënten zijn behandeld met het omstreden medicijn Trovan Floxacin. De overige 110 kinderen hebben volgens Pfizer Cefiriaxone gekregen, een geneesmiddel dat ook in de Verenigde Staten wordt gebruikt.

De Amerikaanse Food and Drugs Administration, die toezicht houdt op de farmaceutische industrie in de VS, geeft slechts onder bepaalde voorwaarden dat een medicijn vrij in het buitenland is getest. De proefpersonen moeten onder andere hun toestemming hebben gegeven aan de dokters.

'Ethische regels aan hun laars gelapt'
Sadiq Wali, directeur van het Aminu Kano ziekenhuis in Nigeria waar de proeven zijn gehouden, zegt dat elk bedrijf de goedkeuring moet krijgen van een lokale ethische commissie. Zo'n commissie is samengesteld uit medisch personeel en uit leden van de gemeenschap waar de proeven worden uitgevoerd. Wali is daar kort over: 'Pfizer heeft dat niet gedaan.'

'Ik ben er ook niet zeker van dat de proefpersonen bekend waren met de neveneffecten van de medicijnen,' aldus Wali.

Medische experts in Nigeria zijn ervan overtuigd dat het gebruiken van mensen als proefpersonen op grootschalige wijze plaatsvond. Bedrijven hebben volgens hen de internationale ethische regels in de medische sector aan hun laars gelapt.

De regering van de deelstaat Kano heeft intussen een onderzoek ingesteld. Een onderzoeksteam moet binnen een week een rapport indienen. Ze hebben meteen een tegenslag moeten incasseren: alle medische dossiers van de proefpersonen zijn op mysterieuze wijze verdwenen uit het ziekenhuis.

De druk van de Nigeriaanse publieke opinie is groot. 'Onze leiders mogen niet toestaan dat Nigerianen worden gebruikt als proefkonijnen omwille van geldgewin,' zegt Peter Ebigbo van Kinderrechten Afrika, een netwerk van niet-gouvernementele organisaties die zich inzetten voor het welzijn van kinderen.

Website van het farmaceutische bedrijf Pfizer

Reacties