FAO: Waterverbruik landbouw in ontwikkelingslanden te hoog

31-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Een FAO-werkgroep, die zich bezig houdt met het recht op voldoende voedsel, kwam de afgelopen dagen bijeen in Rome. De groep roept op tot een wereldwijde inspanning om het gebruik van ‘het schaarse goed’ water in de landbouw tot aanvaardbare proporties terug te brengen. ‘Iedere mens heeft dagelijks twee tot bijna vier liter water nodig om te drinken’, aldus Jean Marc Faures, waterdeskundige bij de FAO. ‘Maar er is ongeveer 4.000 liter water voor nodig om een bord voedsel in een westers restaurant te produceren.’

Regeringen moeten hun waterbeheer efficiënter maken en irrigatiesystemen moderniseren, vindt Faures. ‘Boeren kunnen weinig verschil maken. Dit is een probleem dat op regeringsniveau moet worden aangepakt.’ Volgens een FAO-rapport van 2002 stijgt de vraag naar water in droge ontwikkelingslanden tot 2030 met 40 procent. Dit is vooral een gevolg van de snelgroeiende landbouw en industrie en verstedelijking.

Steden

Vele boeren in droge gebieden in landen als Mexico, Latijns-Amerika, Afrika, Centraal-Azië en China gaan failliet omdat steeds meer water wordt aangewend voor consumptie in de groeiende steden. Een beter afstemming van de landbouw aan de lokale klimatologische omstandigheden moet leiden tot een hogere productiviteit en meer inkomsten tegen gelijkblijvend of verminderd waterverbruik. Faures: ‘In een droog land kan de teelt van waardevolle cash crops een veel hogere opbrengst per liter water opleveren. Met dat geld kun je dan het belangrijkste voedsel importeren.’

FAO

Reacties