Faillissement Foster Parents aangevraagd

28-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Gala of the Stars van Foster Parents om donateurs te werven (foto: ANP)

 

De aanklacht is neergelegd namens zeven belangengroepen van Foster Parents-donateurs. Zij voelen zich gedupeerd omdat hun donaties niet terecht zijn gekomen bij hun ‘foster-kinderen’.

Wilgers bezocht eind augustus de kinderen in hun woonplaats Barranquilla en trof er 'onbeschrijfelijke toestand' aan. De advocaat stelt dat de kinderen uit Barranquilla, voor wie Foster Parents fondsen werft, alsnog recht hebben op 540 gulden. Dat is het bedrag dat iedere ouder jaarlijks betaalt voor een fosterkind.

Wilgers wil met zijn gang naar de rechter afdwingen dat uiteindelijk alle 16.498 Foster Parents-adoptiekinderen in de stad Barranquilla in Colombia het geld ontvangen dat de hulporganisatie jarenlang voor hen in Nederland heeft ingezameld. Door het aantal gedupeerde kinderen te vermenigvuldigen met het aantal jaren dat er geen geld is overgemaakt komt Wilgers uit op honderd miljoen gulden.

Het is voor het eerst dat een hulporganisatie met een faillissement wordt bedreigd, wegens de vordering van niet uitgekeerde hulpgelden. Het verzoek concentreert zich rond vijf verklaringen die onder ede zijn afgelegd bij een rechter-commissaris.

‘Flauwekul’
‘Mijn cliënten hebben een doodgewone vordering, die almaar niet betaald wordt,’ zegt advocaat Wilgers in het Algemeen Dagblad. ‘We spreken hier van een schenkingsovereenkomst, waarbij Nederlandse donateurs geld hebben geschonken ten behoeve van kinderen in deze Colombiaanse wijk. Als een derde, in dit geval Foster Parents, zich verplicht dat geld te brengen kan hij daarop worden aangesproken. Juridisch gezien is dit een normale en eenvoudige procedure.’
Maar Foster Parents laat via zijn advocaat J. Huydecoper weten dat de claim van Wilgers 'flauwekul' is. De donateurs van Foster Parents weten al jaren dat het geld dat ze geven, naar projecten gaat, en niet naar individuele kinderen, aldus Huydecoper.

Volgens de organisatie is 80 procent van het geld bij kinderen terechtgekomen. Daarvoor werd echter vooral geïnvesteerd in de gemeenschap, zoals de bouw van scholen en een ziekenhuisje, aldus de hulporganisatie.

Foster Parents was sinds 1986 actief in de Colombiaanse stad. Begin dit jaar maakte de organisatie bekend de activiteiten daar stop te zetten. Volgens een onderzoek eind 1998, door Foster Parents uitgevoerd, zou de levensstandaard van de families in Barranquilla flink zijn verbeterd.

Reacties