ExxonMobil loog de wereld voor over broeikasgassen

04-01-2007
Door: Jim Lobe
Bron: IPS

ExxonMobil, de grootste oliemaatschappij ter wereld, heeft de afgelopen jaren een "succesvolle desinformatiecampagne" gevoerd, schrijft de UCS het 63 pagina's dikke rapport 'Smoke, Mirrors and Hot Air' (Rook, spiegels en warme lucht). De organisatie vergelijkt die actie met de inspanningen van de tabaksindustrie die decennialang de band tussen roken en longkanker ontkende.
 
Grote bedragen gingen onder meer naar het American Enterprise Institute (AEI), het George C. Marshall Institute en het Competitive Enterprise Institute (CEI). De lobbygroepen functioneerden als een "echokamer": ze namen van elkaar wetenschappelijk twijfelachtige stellingen over die met de hulp van columnisten en conservatieve kranten als de Wall Street Journal de sterke wetenschappelijke consensus over de opwarming van de aarde moesten ondermijnen.
 
"ExxonMobil heeft onzekerheid gecreëerd over de menselijke oorzaken van de opwarming van de aarde, net zoals tabaksbedrijven ontkenden dat hun producten longkanker veroorzaakten", zegt Alden Meyer, directeur Strategie en Beleid van de UCS. "Met een bescheiden maar werkzame investering zorgde de oliegigant ervoor dat overheidsmaatregelen uitbleven".
 
Lee Raymond, tot vorig jaar de nummer één bij ExxonMobil, bleef anders dan de directeuren van andere oliemultinationals altijd de wetenschappelijke consensus afwijzen dat de verbranding van fossiele brandstoffen bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Hij verzette zich tegen de druk van aandeelhouders om meer te investeren in alternatieve energiebronnen.
 
De door Exxon gesteunde organisaties bieden een forum aan wetenschappers die standpunten innemen die onder collega's nauwelijks steun genieten. Een voorbeeld is Sallie Baliunas, een sterrenkundige die in 2003 een artikel schreef waarin ze stelt dat de temperaturen op aarde de afgelopen millennia niet significant veranderd zijn. Volgens de UCS werd het artikel met de grond gelijk gemaakt door dertien wetenschappers die Baliunas citeert. Ze vonden allemaal dat Baliunas hun conclusies verkeerd interpreteerde. Toch blijven de stellingen van Baliunas opduiken in rapporten van andere groepen die door ExxonMobil gefinancierd worden.
 
In september pakte de Britse Royal Society al uit met gelijkluidende beschuldigingen. De prestigieuze wetenschappelijke vereniging riep ExxonMobil op te houden "verkeerde en misleidende" informatie te verspreiden en niet langer lobbygroepen te steunen die standpunten innemen die afwijken van de brede wetenschappelijke consensus over het broeikasprobleem. Een woordvoerder van de Society zei dat ExxonMobil tijdens een ontmoeting in juli beloofd had de groepen niet langer te financieren.
 
In een reactie op het nieuwe rapport stelde David Gardner, woordvoerder van ExxonMobil, woensdag dat de UCS "nog eens een poging" onderneemt "om onze naam door het slijk te halen en het publiek te misleiden over de echte standpunten van ExxonMobil. "Inmiddels is het duidelijk dat broeikasgassen één van de oorzaken vormen die bijdragen aan de klimaatverandering, en dat het gebruik van fossiele brandstoffen een belangrijke bron is van die gassen."

Reacties