Extreme droogte bedreigt Amazonegebied

24-10-2005
Door: Edwin Koopman
Bron: Wereldomroep

Rivieren die normaal tientallen meters diep zijn, kunnen nu gemakkelijk te voet worden overgestoken. Het zou gaan om de meest extreme droogte in het Amazonegebied in vijftig jaar. In juni, juli en augustus, op het zuidelijk halfrond de wintermaanden, is daar veel minder regen gevallen dan normaal.

Massale vissterfte kan nog voor jaren gevolgen hebben voor de voedselvoorziening. Ook wordt gevreesd voor ziektes als cholera en hepatitis door het drinken van vervuild water.

Afhankelijk

De bewoners van het dunbevolkte Amazonegebied zijn zwaar getroffen door de droogte. De meesten zijn afhankelijk van de rivier voor hun bestaan. Ze drinken ervan, halen er hun vis uit en irrigeren er hun land mee.

Bovendien zijn in het grootste deel van de Amazone, een gebied van anderhalf miljoen vierkante kilometer, geen wegen. Scheepvaart is daar de enige vorm van transport. Volgens cijfers van het Braziliaanse leger zijn zeker 160.000 mensen geïsoleerd geraakt omdat de rivier geheel of gedeeltelijk is drooggevallen.

Brazilie DodeVissen
Dode vissen door droogte.
Foto: Planetark.com

Voor de Braziliaanse president Luis Ignacio Lula da Silva komt de ramp bovenop de politieke problemen die hij de afgelopen maanden heeft ondervonden wegens corruptie in zijn partij. Nadat de gouverneur van de deelstaat Amazonas alarm sloeg heeft Lula militairen ingezet, die met helikopters en terreinwagens de geïsoleerde gebieden proberen te bereiken.

De federale regering heeft 11 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp. Er is vooral gebrek aan levensmiddelen, water en medicijnen. In zestig dorpen en steden is de noodtoestand afgekondigd.

Oorzaken

Als oorzaak van de droogte wijzen deskundigen op de ontbossing in het Amazonegebied, met name in Peru. De meeste door droogte getroffen rivieren ontspringen in dat gebied en monden uit in de Amazone, met ruim 6.500 kilometer lengte de grootste rivier ter wereld.

Daarnaast zouden de bosbranden in het Amazonegebied een rol spelen. Vorige maand werden niet minder dan honderdtachtig brandhaarden geteld.

Ook de opwarming van de Atlantische Oceaan wordt genoemd als oorzaak. Die veroorzaakte ook het grote aantal orkanen die dit jaar het Caribisch gebied treffen. 

Weerkundigen melden dat een extreme droogte vaak gevolgd wordt door een periode van overstromingen. De verwachting is dat die in 2006 beginnen, maar dat is voor veel mensen mogelijk te laat.


Dit artikel is (met toestemming) overgenomen van de Wereldomroep.

Wereldomroep

Reacties