Experts vrezen voor ecosysteem Mount Everest

09-07-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: The Guardian

Hoewel China 50 jaar lang alles in het werk stelde om de miserabele situatie van de Tibetanen verborgen te houden voor de buitenwereld, vormt het land volgend jaar het middelpunt van de aanloop naar de Olympische Spelen, als het Olympisch vuur naar de top van de Mount Everest wordt gedragen. Een geasfalteerde pad zou de trip voor de drager aanzienlijk vergemakkelijken. Kosten noch moeite worden gespaard: het pad zal zo'n 15 miljoen euro gaan kosten en de werkzaamheden zullen ongeveer vier maanden in beslag nemen. Er wordt ook gekeken naar de haalbaarheid van horecagelegenheden op de berg.

 

Het nieuwe pad zal echter niet alleen worden gebruikt tijdens de Olympische Spelen, het zal ook de belangrijkste route vormen voor bergbeklimmers en andere toeristen. Milieubeschermers zijn woedend. Het pad zou het kwetsbare ecosysteem van de Mount Everest, dat toch al zoveel te lijden heeft van de bergbeklimmers, alleen maar meer schade toebrengen.

 

Volgens Qiangba Puncog, de voorzitter van de autonome regio Tibet, is er al een 110 Tibetaans kindkilometer lang pad, dat leidt naar base camp. Maar de vele toeristen die Mount Everest bezoeken hadden geklaagd dat dit pad niet veilig was. Het nieuwe pad zou het toerisme kunnen bevorderen.

 

Volgens Ang Tsering Sherpa, de voorzitter van de Nepalese bergbeklimmersorganisatie, heeft een recordaantal van 514 bergbeklimmers deze lente de top van de Mount Everest bereikt. Verwacht wordt dat dit aantal alleen maar zal groeien. Daarnaast rijden elk jaar vele duizenden toeristen naar base camp. Hoewel er vraag is naar restaurants en hotels is het ecosysteem van de berg hierop totaal niet berekend.   

 

Prakash Sharma, directeur van Friends of the Earth Nepal, denkt dat de weg de zeldzame flora en fauna , waaronder de bedreigde sneeuwluipaard en de Tibetaanse antilope, in gevaar zal brengen: 'Hoe meer bergbeklimmers, hoe groter de bedreiging voor het ecosysteem.'

 

Lees meer bij The Guardian

Reacties