Ex-guerrillabeweging wint verkiezingen El Salvador

18-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

El Salvador ging naar de stembus voor de verkiezing van 262 burgermeesters en 84 parlementszetels. Het linkse FMLN, de partij die is voortgekomen uit de vroegere guerrillabeweging, krijgt 31 van de 84 parlementszetels.

De rechtse partijen, de Arena-partij en de PCN, komen uit op respectievelijk 27 en 16 zetels. De stembusstrijd om het burgemeesterschap van de hoofdstad San Salvador is gewonnen door de kandidaat van het FMLN, de advocaat Carlos Rivas Zamora.

Arena is sinds 1989 de grootste partij in El Salvador. De groepering onderhield tijdens de burgeroorlog banden met doodseskaders, maar volgt de laatste jaren een ietwat gematigder koers.

Verkiezingsstrijd eist levens

In 1991 sloot de Arena-regering een vredesakkoord met de guerrillabeweging FMLN, waardoor een eind kwam aan een slepende burgeroorlog. Die kostte aan zeker 80.000 mensen het leven. Na de oorlog vormde het FMLN zich om tot een politieke partij.

De opkomst was laag. Slechts 40 procent kwam naar de streng beveiligde stembussen. De politie was massaal aanwezig. In de verkiezingsstrijd kwamen minstens vijf mensen om.

De afgelopen weken zijn drie linkse politici onder onduidelijke omstandigheden om het leven gebracht. Kopstukken van Arena hebben herhaaldelijk gesteld dat ze niets met die moorden te maken hebben. De rechtse partij op haar beurt beschuldigde het FMLN van het vernielen van kantoren van de regeringspartij.

Het was voor de vijfde keer dat in El Salvador verkiezingen werden gehouden sinds het vredesakkoord van 1992. De parlements- en burgemeestersverkiezingen zijn een graadmeter voor de presidentiële verkiezingen in maart 2004.

Reacties