What is the future of these Palestinians? Already in 1948, The UN General Assembly declared, in resolution 194, that the Palestinian refugees have a right of return. But is it desirable and realistic to implement this right? If so, how should it be implemented? What does the right mean to the Palestinian diaspora? Is it important to them? And what does it mean in practice for the settlement of the conflict and the future of Israel and Palestine?

We have two prominent guests that will discuss these questions.

Ali Abunimah is a Palestinian-American journalist and the co-founder and executive director of the widely acclaimed publication The Electronic Intifada, an online platform focusing on Palestine. A graduate of Princeton University and the University of Chicago, he is a frequent speaker on the Middle East, contributing regularly to numerous publications. He has been an active part of the movement for justice in Palestine for twenty years

Eitan Bronstein is a an Israeli educator. He received his MA in Hermeneutics from Bar Ilan University. After serving for over ten years as the coordinator of encounters and projects between Jews and Arabs at the School for Peace at Neve Shalom – Wahat al-Salam – he founded the NGO Zochrot and served as its Director until 2011. In 2015 he co-founded De-Colonizer, and is its current co-director. He is also a video director and editor.

Moderator: Janneke Stegeman, theologian

Photo: left Ali Abunima, right Eitan Bronstein

Het Palestijnse recht op terugkeer. Waarom, hoe en voor wie?

Hoewel Israël werd geschapen als thuisland voor Joden, betekende het ook de verdrijving van het Palestijnse volk. Palestijnen die ooit in het land leefden waarin Israël in 1948 werd gesticht, zijn nu over de hele wereld verspreid. Naar schatting leven meer dan zes miljoen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen buiten het historische Palestina.

Wat is de toekomst van deze Palestijnen? Al in 1948 verklaarde de Algemene Vergadering van de VN in resolutie 194 dat de Palestijnse vluchtelingen recht op terugkeer hebben. Maar is het wenselijk en realistisch om dit recht te implementeren? Zo ja, hoe moet dat dan?? Wat betekent het recht voor de Palestijnse diaspora? Voor wie is het geldig en voor wie is het belangrijk? En wat betekent het in de praktijk voor de regeling van het conflict en de toekomst van Israël en Palestina?

We hebben twee prominente gasten die deze vragen zullen bespreken.

Ali Abunimah is een Palestijns-Amerikaanse journalist en de mede-oprichter en uitvoerend directeur van de alom geprezen publicatie The Electronic Intifada, een online platform gericht op Palestina. Hij studeerde af aan de universiteit van Princeton en de universiteit van Chicago en is een veelgevraagd spreker in het Midden-Oosten. Hij is al twintig jaar een actief onderdeel van de beweging voor gerechtigheid in Palestina.

Eitan Bronstein is een Israëlische activist. Hij ontving zijn MA in Hermeneutics van Bar Ilan University. Na meer dan tien jaar als coördinator van ontmoetingen en projecten te hebben gediend tussen Joden en Arabieren aan de School for Peace in Neve Shalom – Wahat al-Salam – richtte hij de NGO Zochrot op en was hij tot 2011 als directeur. In 2015 was hij medeoprichter van De Colonizer, en is mede-directeur. Hij is daarnaast video-regisseur en editor.

Moderator: Janneke Stegeman, theoloog

Voertaal Engels

Programmabeeld: links Ali Abunimah, rechts Eitan Bronstein

 

Voor kaarten en meer informatie, klik hier.