Tijdens deze HagueTalks praten we over gender-gerelateerd geweld. Hoe zorgen we voor gerechtigheid voor overlevenden van gender gerelateerd geweld? Hoe kunnen we ze beschermen en ondersteunen? En hoe gaan verschillende rechtsstelsels hiermee om, variërend van eeuwenoude gewoonten tot internationaal recht en normen? Op VN-dag vertellen drie mensenrechtenactivisten met uitgebreide ervaring op nationaal en internationaal niveau over hun ervaringen en motivatie om zich in te zetten voor gerechtigheid voor overlevenden van gender gerelateerd geweld.

Sprekers

  • Cecilia Jimenez-Damary, mensenrechtenadvocaat uit de Filipijnen, deelt haar ervaring als speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten van intern ontheemden.
  • Zainab Malik, een Pakistaanse mensenrechtenadvocaat, heeft rechtsbijstand verleend aan gevangenen in de dodencel en overlevenden van seksueel geweld en politie foltering.
  • Teresa Mugadze, een mensenrechtenadvocaat uit Zimbabwe, momenteel werkzaam in Liberia, verbonden aan de International Development Law Organization (IDLO).

Onderdeel van de dialoog zijn ook meer dan twintig ervaren IDLO experts die werken om overlevenden van gender gerelateerd geweld gerechtigheid te kunnen bieden in landen die uiteenlopen van Afghanistan, Liberia, Myanmar, Honduras, Mexico en Mongolië. Doe ook mee aan deze dialoog en deel jouw gedachten, ideeën en ervaringen over het nastreven van gerechtigheid voor slachtoffers van deze mensenrechtenschendingen.

Moderator

Moderator van het evenement is Janet H. Anderson. Janet is redacteur en journalist; een ervaren facilitator en trainer die samenwerkt met lokale media om hun berichtgeving over overlevenden van seksueel en gender gerelateerd geweld te verbeteren.